Kaikki työ lasketaan

Pääsin 13-vuotiaana ensimmäiseen kesätyöpaikkaani pienessä Pohjois-Suomen kaupungissa 1970-luvulla. Tehtäväni oli siivota neljän kerrostalon portaikot ja hoitaa samalla talonmiehen tehtäviä. Nuoren työläisen vastuullisena tehtävänä oli varmistaa, että kerrostalojen ovet pysyivät öisin kiinni, lämpö- ja vesipumput toiminnassa, eikä kerroksiin ollut pesiytynyt epätoivottuja vieraita.

Portaiden siivous nelikerroksisissa taloissa ei ollut ihan kevyimmästä päästä, sillä painavat vesisankot oli kannettava itse kerroksiin. Päivän lisärasitteena oli yli viiden kilometrin pyörämatka kotoa työpaikalle ja takaisin.

Työajat olivat joustavat. Sain itse valita, mihin aikaan aloitin uurastuksen. Työaika päättyi sitten, kun olin saanut päivän urakan valmiiksi. Tässä työaikamallissa taitaa olla jotain samaa kuin nykyään.

Valinnanvapaus on arkipäivää monilla työpaikoilla joustavien työaikamallien ja paikallisten työaikasopimusten seurauksena. Työt voi kuitenkin usein lopettaa vasta sitten, kun urakka on valmis – venyipä työaika sitten pitkälle iltaan tai viikonloppuun.

Työaikalakia ollaan uudistamassa ja ehdotus uudeksi laiksi on tulossa käsittelyyn heinäkuun alkupuolella. Ennakkotietojen mukaan lain valmistelu ei ole ollut ihan sopuisaa, sillä työnantaja- ja työntekijäpuoli ovat eri linjoilla mm. työaikajoustojen ja luottamushenkilöaseman suhteen.

Asiantuntijatyön jättäminen kokonaan työaikalain ulkopuolelle on nostanut ylemmissä toimihenkilöissä vastustusta, sillä kyseessä on myös työsuojelullinen näkökulma. Työmatkojen tekeminen omalla ajalla ilman korvausta on yksi YTN:n esiin nostamista epäkohdista nykyisessä työaikalaissa.

Olennaista työaikalain uudistuksessa on, että kaikilla palkansaajilla on määritelty työaika ja kaikki tehty työ lasketaan ajasta ja paikasta riippumatta. Työajan tulee olla joustava myös työntekijän tarpeista lähtien.

Palatakseni vielä lapsuuden aikaiseen kesätyöhöni nostan esiin palkka-asiat. Koska minulla ei ollut silloin vielä omaa pankkitiliä, eikä todennäköisesti lapsityövoimaa saanut silloinkaan käyttää ihan rajattomasti, palkkani meni isäni pankkitilille. Sain siitä pienen siivun itselleni, ja loput meni perheen yhteiseen elantoon.

Muutama saamani markka oli kuitenkin omalla työllä hankittu, ja jäätelö maistui sinä kesänä tavallista makeammalta.

Sointu Högström

Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry: Työaikaan.fi >>

css.php