Muuntokoulutusta Metropolia Match -mallin mukaan

Rakennusalan muuntokoulutuksen tarpeita esittelee Rakennusteollisuus RT:n asiamies Lauri Pakkanen.

Metropolia käynnistää vuoden 2018 aikana 100 opiskelijan muuntokoulutuksen yhteistyössä työvoimahallinnon ja yrityskumppaneiden kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriön Metropolialle myöntämä 1 093 500 euron rahoitus on tarkoitettu pääkaupunkiseudun positiivisen rakennemuutoksen osaajatarpeisiin tekniikan ja liiketalouden aloilla.

– Elinikäisen oppimispolun luomiseksi matchataan yhteen opiskelijat, työelämän osaamistarpeet ja Metropolian koulutus, kertoo toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola Metropolia Match – Sata mahdollisuutta -seminaarissa 5.2.2018 Bulevardin Metropoliassa.

Metropoliassa alkava muuntokoulutus on suunnattu henkilöille, joilla on aiempi korkeakoulututkinto, opistoasteen tutkinto tai muutoin edellytyksiä suorittaa korkeakoulututkinto. Koulutus kesää enintään kaksi vuotta.

Metropolian suunnitelmissa on luoda koulutuspolku, jossa opiskelijat pääsevät työelämälähtöisen koulutuksen piiriin yksilöllisesti, joustavasti, non stop -periaatteella ympäri vuoden. Apuna opiskelijoiden ja yritysten matchaamiseen käytetään tekoälyä ja digitaalisia tekniikoita. Päämääränä onkin luoda ”työtä vastaavaa koulutusta”, eikä niinkään enää tavoitella koulutusta vastaavaa työtä.

Työvoiman osaaminen ja yritysten osaamistarpeet eivät kaikilla aloilla kohtaa, jolloin yhtä aikaa esiintyy sekä työttömyyttä että työvoimapulaa. Tämä näkyy erityisesti teknisillä aloilla, joissa tekoäly, robotiikka ja automaatio muuttavat nopeasti toimintamuotoja ja tekevät tulevaisuuden työelämätarpeiden ennakoinnin vaikeaksi.

– Elämän ikäinen oppiminen on välttämättömyys, ei vain hyve. Meidän on muutetta tilanne, jossa koulutukseen pääsyn edellytyksenä on pidentynyt työttömyys, sanoo Sitran asiantuntija Perttu Jämsén.

Metropolian muuntokoulutuksia kohdennetaan kevään 2018 aikana seuraaville aloille:

  • Tieto- ja viestintätekniikka AMK
  • Sähkö- ja automaatiotekniikka AMK
  • Laboratorioanalytiikka AMK
  • Bio- ja kemiantekniikka AMK
  • Energia- ja ympäristötekniikka AMK
  • Rakennusmestari AMK
  • Tradenomi YAMK – finanssisektorin työnmurrokseen
  • Ajoneuvo- ja konetekniikka AMK

Korkeakouluille 10 miljoonaa muuntokoulutuksiin – ammattikorkeakouluista Metropolian osuus suurin

Sointu Högström

css.php