Oura-älysormus mittaa unen laatua ja kehon toimintaa

Suomalainen terveys- ja hyvinvointiteknologiayritys Oura Health on tuonut markkinoille älysormuksen, joka mittaa unta, palautumista ja päivittäistä aktiivisuutta. Sormus ja siihen kuuluva sovellus auttavat tarkkailemaan sykettä ja kehon lämpötilaa sekä antavat yksilöllistä palautetta mm. unen laadusta ja kehon palautumisesta.

– Yön aikana sormus mittaa unen laatua, unen vaiheita, sydämenlyönnit, leposykekäyrän ja sykevälivaihtelun EKG-tarkkuudella sekä kehon liikkeet ja lämpötilan vaihtelun 0,05 asteen resoluutiolla. Mitatuista raakasignaaleista sormus laskee lisäksi mm. hengitystaajuuden ja sen vaihtelun, sanoo Ouran toimitusjohtaja Petteri Lahtela.

Päivällä sormus mittaa kaikkea aktiivisuutta, mm. aktiivisten jaksojen keston, intensiteetin, aktiivisuuden aikana kulutetut kalorit sekä kalorien kokonaiskulutuksen päivän aikana. Lisäksi mittausdataa kerätään paikallaan vietetystä ajasta, jolloin mobiilisovellus hälyttää yli 50 minuutin yhtäjaksoisesta paikallaan olosta.

Mihin mittaustuloksia voidaan käyttää?

Mobiilisovellus tarjoaa älysormuksen mittaustulosten pohjalta henkilökohtaista ohjausta mm. unen laadun ja suorituskyvyn parantamiseksi sekä kuormituksen tasapainottamiseksi.

Unen, aktiivisuuden ja valmiustason osalta käyttäjä saa trendi-tietoa oman kehonsa toiminnasta, ts. miten eri tekijät ovat muuttuneet ajan myötä. Lisäksi hän saa yksityiskohtaista, vuorokausikohtaista tietoa kunkin vaikuttavan tekijän osalta. Parhaimmillaan sovellus auttaa ymmärtämään, miten keho reagoi päivittäisiin elämänvalintoihin ja -rytmeihin.

Jokaiselle päivälle voi määrittää yksilöllisen aktiivisuustavoitteen oman kehonsa palautumistilan mukaan. Joinakin päivinä tavoite voi olla alhaisempi ja toisina päivinä korkeampi. Näin sormus auttaa seuraamaan omaa luonnollista vuorokausirytmiä ja sovittamaan elämäntavat, aktiviteetit ja unitottumukset siihen.

Tavoitteena optimaalinen vuorokausirytmi

Oura-sormukseen kuuluvassa mobiilisovelluksessa on mm. oman unenlaadun parantamiseen tähtääviä viikko-ohjelmia ja vuorokausirytmin seuraamisessa auttavia ominaisuuksia.

Vuorokausirytmi on kehon sisäinen rytmi, joka noudattaa noin 24 tunnin sykliä. Se määrittelee, milloin olisi optimaalisinta nukkua, jotta saisi mahdollisimman palauttavaa unta, milloin kannattaa syödä tai milloin on paras aika erilaisille aktiiviteeteille.

– Kun sormusta on käyttänyt muutaman viikon ajan, sovellus näyttää, mikä nukkumaanmenoaika antaa parhaan mahdollisen unenlaadun, kuvaa Petteri Lahtela sormuksen hyötyjä.

Yön aikaisen kehon lämpötilamittauksen ansioista naiskäyttäjät voivat seurata myös kuukautiskiertoaan ja määrittää, minkälaisia fyysisiä harjoitteita on hyvä tehdä kierron eri vaiheissa.

Sormuksen teknologiaa

Älysormus pitää sisällään seuraavaa teknologiaa:

  • Kaksiytiminen ARM Cortex -pohjainen ultra low power -mikrokontrolleri
  • Sormuksen sisäinen flash-muisti, johon mahtuu mittausdataa yli 6 viikon ajalta
  • PPG-sensorit, jotka mittaavat eri infrapunavalon taajuuksilla toimivia sydämen sykepulssin aaltomuotoja ja sen amplitudin muutoksia sekä sykkeiden välisiä etäisyyksiä
  • 3D-kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi
  • Lämpötila-anturit, jotka mittaavat 0,05 asteen resoluutiolla ihon lämpötilan muutokset ympärivuorokautisesti sekä yön aikana kehon lämpötilan muutokset.
  • Täysin vesitiivis rakenne vähintään 100 metriin asti
  • Bluetooth Smart, lentotila-toiminto.

Sormuksessa oleva tietokone kerää datan, jota se analysoi ja lähettää iOS- tai Android applikaatiolle, missä data yhdistetään aiempien tietojen ja sormuksen käyttäjän antaman palautteen kanssa. Mobiiliapplikaation antaman sanallisen ja graafisen palautteen lisäksi käyttäjä voi tarkastella dataansa yksityiskohtaisemmin selainpohjaisessa Oura Cloud -pilvipalvelussa.

Valmentajien, lääkäreiden ja tutkijoiden käyttöön on Oura Teams -pilvipalvelu, jonka avulla voi tarkastella myös isomman ryhmän tietoja kokonaisuutena.

Kerätty data mahdollistaa personoidut palvelut

Sormuksen keräämän biologisen, fysiologisen ja käyttäjän käyttäytymisestä kertovan datan hyödyntämisessä on paljon mahdollisuuksia. Sen avulla voidaan personoida mobiilisovelluksen kullekin käyttäjälle antamia ohjeita ja ehdottaa käyttäjille parhaiten soveltuvia ohjelmia.

– Kehitämme koko ajan datan pohjalta erilaisia liiketoimintamalleja. Suuntaamme datan hyödyntämisessä mm. tutkimuslaitosten, palveluntarjoajien ja lääketieteellisiä laitteita valmistavien yritysten suuntaan, valottaa Petteri Lahtela tulevaisuudennäkymiä.

Mistä sormuksen voi hankkia?

Oura-sormuksen voi ennakkotilata verkkokaupasta www.ouraring.com. Sormusta on myynnissä Elisa Kulmassa, reilun kolmensadan euron hintaan.

Sointu Högström

css.php