Salaa etätöissä

Ihanaa, vihdoinkin ansaittu loma! Nyt on aikaa perheelle, sukulaisille ja harrastuksille. Mutta mitä vilkuttaa tuo työkännykkä?

Kuinka vaikeaa onkaan jättää työasiat kokonaan taka-alalle loman ajaksi, kun mukana seuraavat työsähköpostit, työkavereiden keskusteluryhmät ja twitterin uutiset. Kiusaus vastata nopeasti kokouskutsuun tai kommentoida suunnittelumuistion teksteihin on suuri, vaikka uima-altaan reunalla huomion pitäisi kiinnittyä lasten polskintaan ja sanaristikon täyttämiseen.

Onko taustalla pelko hylätyksi tulemisesta, jos ei kaiken aikaa ole työnantajan käytettävissä? Kokemus korvaamattomuudesta tai pelko siitä, ettei olekaan korvaamaton.

Jos työtehtäväsi tai työsopimuksesi edellyttävät, että sinut saa kiinni myös vapaa-ajallasi, sovi esimiehesi ja työkavereidesi kanssa ennen lomalle lähtöäsi, milloin olet puhelimen tai sähköpostin äärellä. Vaikka käytössäsi onkin työsuhdepuhelin, niin työnantaja ei voi velvoittaa sinua olemaan aina tavoitettavissa.

Lomalla on tarkoitus irtaantua työstressistä ja palautua pitkien päivien niskajumeista. Henkinen lepo parantaa luovaa ajattelukykyä ja lisää innovatiivisuutta. Lomailu ei siis ole vain työntekijän etu, vaan myös työpaikan tuottavuuden, menestymisen ja työhyvinvoinnin edellytys.

Ei kannata tehdä salaa etätyötä näpräämällä jatkuvasti työsähköposteja – se kostautuu pimeinä syysiltoina, kun voimat hiipuvat liian pitkien työrupeamien vuoksi. Eikä siitä yleensä edes makseta.

Sointu Högström

css.php