Retkellä sienimetsän siimeksessä

Jos ei tunne hyvin eri sienilajeja, paras keino oppia tunnistamaan niitä on lähteä opastetulle sieniretkelle. Kokoonnuimme noin parinkymmenen hengen porukalla lauantaina 28.9.2019 Helsingin Insinöörien opastetulle sieniretkelle Luukin ulkoilualueelle. Oppaanamme toimi insinööri Jussi Ohenoja.

Tapasimme klo 11 aikaan Luukin kartanolla, jonka kahvilasta sai samalla ostettua retkieväitä mukaan. Hieman yllätyksenä tuli se, että parkkipaikka oli muutettu maksulliseksi ja vaatii kännykkäsovelluksen asennusta, mutta selvittiinhän siitäkin lopulta.

Sää oli varmasti syksyn kaunein. Aurinko paistoi, lämmintä noin 14 astetta ja ruska punersi jo metsän puita.

Jokainen retkeläinen, niin pienet kuin isot, saivat mukaansa HI:n sieniveitsen. Ne tulivatkin tarpeeseen, sillä metsä oli täynnä mitä ihmeellisempiä sieniä. Opas auttoi tunnistamaan lajeja: suppilovahveroita, kangasrouskuja, kanttarelleja, haperoita, orakkaita ja tatteja.

Eväät syötiin sammalmättäällä istuen. Suuhun saattoi poimia myös mehevän kypsiä puolukoita. Osa oli löytänyt eväspaikakseen Luukin ulkoilualueen nuotiopaikan.

Retkeläiset hajaantuivat ympäri metsää, joten ihan yhtenäisenä rintamana emme liikkuneet. Jos ei omaan suuntavaistoon ollut luottamista, niin onneksi kännykän navigaattorin avulla oli helppo löytää metsästä pois.

Innostuimme niin yhteisestä luontoretkestä, että päätimme lähteä ensi syksynä uudelleen metsään. Paikaksi sopisi esimerkiksi Helsingin Vartiosaari, jolloin voisimme yhdistää retkeen saunomisen ja grillaamisen yhdistyksen Vådötorp-huvilalla.

Kiitos kaikille retkeläisille – sienimuhennos maistui!

Sointu Högström

css.php