Työttömien aktiivimallia vastustava kansalaisaloite kerää nimiä

Vuoden alusta voimaan tullut laki työttömän aktiivimallista on saanut kansalaiset liikkeelle. Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo yli 92 300 kannatusääntä, joten aloite menee eduskunnan käsittelyyn.

Uuden lain mukaan päivärahan hakijan täytyy osoittaa olevansa aktiivinen työnhakija, muuten päivärahaa leikataan 4,65 %. Aktiivimallissa työttömän täytyy osoittaa tehneensä kolmen kuukauden tarkkailujakson aikana töitä 18 tuntia, tienanneensa yritystoiminnalla vähintään 23 % yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta tai osallistua viisi päivää työllisyyttä edistävään toimintaan, esim. työvoimakoulutukseen, omaehtoiseen opiskeluun tai työkokeiluun.

Laki on eriarvoistava ja työttömiä nöyryyttävä, sillä se ei ota huomioon työnhakijan omia ponnisteluja työn saamiseksi.

Kansalaisaloitteen perusteluissa todetaan, että työnhakija ei itse päätä rekrytointiprosessin tuloksista, joten on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että työnantajan rekrytointivalinta ei ole osunut häneen. Työnhakija ei myöskään päätä siitä, onko hänen omalla kotiseudullaan hänen urasuunnitelmiaan tukevia työllisyyspalveluita tarjolla, saatikka siitä, tuleeko hän valituksi hakemiinsa palveluihin.

Allekirjoita kansalaisaloite >>

IAET-kassa

css.php