Uudet mobiilipalvelut tulevat

It-asiantuntija, tietokirjailija Petteri Järvinen arvioi, että matkapuhelin sellaisena kuin sen nykyään tunnemme, on häviämässä. 

Matkapuhelimiin on tulossa lähiaikoina muun muassa taittuvia näyttöjä, sormenjälkilukijoita sekä biometrisiä tunnistustapoja.

Mutta Petteri Järvisen mukaan älypuhelimen loppu häämöttää jo. Hän arvioi, että nykyisen kaltaiset matkapuhelimet ovat historiaa 5-10 vuoden kuluessa.

– Tilalle tulee aivan uudenlaisia laitteita, pieniä ja huomaamattomia puheohjattavia assistentteja.

Assistentti on 5G-verkon avulla yhteydessä pilvipalveluun.

Amazon Echo Plus, Amazon.com, Inc.

– Jos näyttöä tarvitaan, niin sellaisena voi toimia vaikkapa jonkinlainen tabletti, televisio tai kenties joustavasti mikä tahansa lähellä oleva näyttö.

Osaksi puettavaa teknologiaa

Järvinen arvioi, että assistentit tulevat mitä todennäköisemmin integroitumaan osaksi puettavaa teknologiaa.

– Israelissa on esimerkiksi vastikään kehitetty tavallisten silmälasien sankaan kiinnitettävä pieni laite, joka tunnistaa tekoälyn avulla näkemiään ihmisiä sekä välittää tiedon käyttäjälle. Se toimii jo nykyisellä teknologialla.

Puettavan teknologian avulla on luontevaa toteuttaa myös vaikkapa kielenkääntäjä-palvelu, joka kääntää suoraan korvaan toisen henkilön käyttämän vieraan kielen.

Kaikki suoraan pilvestä

Nykyään matkapuhelimissa joudutaan panostamaan prosessoritehoihin. Palveluita käytetään puhelimiin ladattavien appsien avulla.

– Uusissa mobiilipalveluissa kaikki siirtyy pilveen. Assistenteilta ei vaadita tällöin suuria prosessoritehoja.

Järvisen mukaan appsit häviävät, kun käyttäjät ottavat kaiken tarvitsemansa suoraan pilvestä.

– Todennäköisesti he, jotka tekevät nykyään appseja, alkavat tulevaisuudessa tehdä pilveen välikerrosta, jonka avulla palvelut siirtyvät käyttäjille.

Hän avaa vielä konkreettisesti muutoksen logiikkaa:

– Voin kertoa assistentille, että haluan katsoa vaikka Yle Areenasta tietyn ohjelman ja tämä alkaa pyöriä haluamallani näytöltä, ilman, että minun on tarvinnut ladata jossakin vaiheessa appsia.

– Ja kun haluan siirtyä paikasta a paikkaan b, niin minun ei tarvitse ladata reittiopasta, vaan kysyn neuvoa assistentilta ja tämä ohjaa minut perille.

Helpompaa ja sulavampaa

Matkapuhelimet ovat muokanneet voimakkaasti kulttuuriamme. Miten uudenlainen mobiiliteknologia tulee sitten muuttamaan maailmaa?

Kuva: Pixabay

– Tuota on todella vaikea sanoa. Mutta ehkä kyse on ennen kaikkea siitä, että teknologian käyttötavat muuttuvat ylipäätään helpommiksi ja sulavammiksi.

– Puheohjaus lisääntyy ja visuaalisuuden merkitys hieman laskee. Palveluja voi käyttää muutenkin kuin lukemalla ja kirjoittamalla tekstiä. Vaikkapa vanhukset tai näkövammaiset voivat saada palvelunsa haluamallaan tavalla, millä voi olla tietenkin suuri tasa-arvoistava merkitys.

Aika aikaansa kutakin

Kuinka todennäköistä sitten on, että tapahtumat kulkevat juuri tässä esitetyllä tavalla? Tekniikan kehitys kun on yllättänyt meidät usein aikaisemminkin.

– Yleisiä kehityslinjoja ja trendejä voidaan ennustaa aika hyvin. Mutta miten asiat sitten ihan täsmälleen toteutuvat – ja milloin – on toinen asia.

– On esimerkiksi mahdollista, että tietosuoja-asiat voivat estää pilvipalvelujen hyödyntämistä tavalla, joka ei ole vielä nyt näkyvissä.

Mutta entäpä kun esimerkiksi allekirjoittaneella, Nokia-Suomen kasvatilla, on nyt hieman haikea fiilis. Tuntuu oudolta, jos matkapuhelimet sellaisena kuin ne olemme oppineet tuntemaan, katoavat kokonaan…

– No, eihän vanhoista Nokian tutuksi tekemistä matkapuhelimista ole enää muutenkaan paljon mitään jäljellä. Tekstiviestitkin on melkein hyvästelty. Puhelimet näyttävät nykyään kaikki samanlaisilta, niissä on vain iso näyttö ja kaikissa niissä käytetään androidia. On aika siirtyä eteenpäin, Petteri Järvinen pohtii.

”Tulemme näkemään siistejä juttuja tulevaisuudessa”

Ohjelmistokehittäjä, Helsingin insinöörien jäsen Alex Lindroos suunnittelee mobiilisovelluksia Codemate Oy:ssä.

Alex Lindroos.

Alex Lindroos kertoo, että tällä hetkellä appseilla on mobiilipalveluissa hyvin keskeinen rooli.

– Yleensä asiakkaalla on jokin ongelma, johon hän haluaa ratkaisun mobiilisovelluksen avulla. Kun olemme pureskelleet asiaa, ehdotamme, miten sovellus olisi helpointa toteuttaa – tai kerromme, onko sitä edes järkeä tehdä tai onko sille jo valmis ratkaisu saatavilla.

Jos asiakas päätyy uuteen sovelluksen, käynnistyy suunnitteluvaihe, jossa päätetään millä teknologioilla sovellus tehdään ja miltä se tulisi näyttämään. Muutosten tai päivitysten tekeminen vanhaan sovellukseen vaatii luonnollisesti lähdekoodiin tutustumista.

– Itse käytän ohjelmointiin Android Studiota, XCodea ja IntelliJ IDEA. Eri alustoille on vähän eri välineet ja vaihtoehdot, jokainen kehittäjä käyttää yleensä sitä, mihin on tottunut.

Codemate on kansainvälinen ohjelmistoyritys, joka on lähtöisin Suomesta. Yrityksellä on yli 100 työntekijää ja Helsingin lisäksi toimisto Oulussa, Bangkokissa ja Singaporessa.

Lindroos on työskennellyt Codematella pari vuotta. Hän valmistui Metropolian AMK:sta tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi keväällä 2018.

Kaunis, hyödyllinen ja helppokäyttöinen

Alex Lindroosin mielestä hyvässä mobiilisovelluksessa on kaunis design, se tuo ratkaisun johonkin ongelmaan ja sitä on vaivaton käyttää.

– Minun valintani tällä hetkellä toteuttaa kauniita sovelluksia nopeasti on Flutter. Googlen työkalu kehittää mobiilisovelluksia eri alustoille samalla lähdekoodilla. Sillä työskentely on nopeaa ja hauskaa. Avoimen lähdekoodin työkalua kehitetään myös koko ajan eteenpäin.

Haastavinta mobiilisovellusten tekemisessä on se, että ohjelmointikielet ja työkalut kehittyvät ja muuttuvat nopeasti.

– Työ on jatkuvaa oppimista, mutta sen takia se onkin palkitsevaa.

Miten Lindroos näkee mobiiliteknologian tulevaisuuden?

– Mobiililaitteet kehittyvät niin nopeasti, että uskon siihen, että pääsemme näkemään vielä siistejä juttuja tulevaisuudessa. Virtuaalitodellisuus, lisätty todellisuus ja tekoäly ovat varmasti isossa roolissa.

Teksti: Matti Välimäki

css.php