Insinööri suunnitteli taloyhtiöön oman valokuituverkon

Tietoliikenneinsinööri Eero Volotinen suunnitteli pari vuotta sitten huippunopean valokuituverkon As. Oy Espoon Leppävaaran Torniin.

Lähes 70 metriä korkea tornitalo sijaitsee Kauppakeskus Sellon ja Leppävaaran aseman kupeessa. Kerroksia talossa on 21 ja asuntoja yhteensä 113. Talossa on lisäksi kaksi liikehuoneistoa. Asukkaita on noin 200.

Eero Volotisella on jo 20 vuoden kokemus tietoliikenneratkaisujen suunnittelusta. Hän on tehnyt pitkän uran konsulttina. Tällä hetkellä Volotinen työskentelee kansainvälistyvässä Finnish Net Solutions Oy:ssä, System Specialistin nimikkeellä. Vastuualueenaan hänellä on mm. tietoturva ja tietoliikenneratkaisut.

Kustannussäästöjä syntyy

Alunperin idea verkon suunnittelusta syntyi, kun taloyhtiössä oli käytössä 100M/10M yhteys 39 €/kk hinnalla. Asukkailla oli tarve saada käyttöönsä nopeampi tietoliikenneratkaisu, esimerkiksi 1000/100M yhteysnopeus. Tällaista ei ollut helposti saatavilla, ja sellaisen hinta olisi ollut noin 79 €/kk.

– Projekti alkoi selvittelyllä, että saataisiinko taloyhtiöön yritysliittymää. Tiesin kyllä, että ne maksavat noin 1000 €/kk, mutta jaettuna se 115 asuntoon, siitä saataisiin kustannustehokas ratkaisu. Ajatuksen myynnissä ja ihmisten vakuuttelussa oli suurin urakka, mutta jos on sisua, niin tällainen kyllä onnistuu, kertoo Volotinen.

Netin käyttöastetta voi seurata mobiilisti. Suurimmat piikit osuvat klo 15-18 väliin, kun ihmiset palaavat koulusta ja töistä kotiin.

Taloyhtiössä jokainen maksaa nettiyhteydestään yhtiövastikkeen tai vuokran osana. Erillisen nettiyhteyden hankkiminen ei siten muuttaisi kustannuksia, koska taloyhtiön netti sisältyy asumisen vakiokustannuksiin.

– Kulurakenne asuntoa kohden kuukaudessa on noin 10 euron luokkaa eli maksamme netistä noin 13 000 € vuodessa sisältäen alv:n. Vastaavalla yhteysnopeudella otettu ”kuluttaja”-laajakaista maksaisi noin 35 €/per kämppä/kk. Eli samalla nopeudella säästö on noin 35 tonnia vuodessa. Hitaampi liittymä maksaa arviolta 15 € kuluttajatasoisena per kämppä. Tälläkin saadaan noin seitsemän tonnin säästö. Tuotteet eivät toki ole vertailukelpoisia, koska toinen yhteys on hitaampi, kuvaa Eero Volotinen.

Runkoverkko valokuidusta

Tornin taloyhtiöön tulee 10G/10G (10 000M) runkoverkko valokuidulla ja se jaetaan jokaiseen asuntoon 1G/1G (1000M/1000M) yhteytenä käyttäen tietoliikennelaitteita.

Jokaiseen asuntoon lähtee oma verkkokaapeli. 

– Kyseessä on siis nopein laajakaistayhteys, mikä on koskaan rakennettu kovan rahan taloon. Näin nopeaa laajakaistaa ei ole saatavissa ”kaupan hyllyltä” – ei edes rahalla, arvelee Volotinen.

Moni tekee nykyään runsaasti kaistaa vievää työtä kotona, katselee maksu-tv:tä tai lataa tiedostoja verkosta. Asukkaiden mukaan talon verkko on toiminut hyvin.

Verkon tehon seuranta onnistuu mobiili- ja tietokonesovelluksen avulla.

– Käytännössä yhtään katkosta ei ole ollut, jos ei lasketa niitä kertoja, kun koko talosta on mennyt sähköt poikki.

Talon kerhohuoneen vuokraan sisältyy nopea nettiyhteys.

Isoille taloyhtiöille kannattava ratkaisu

Jotta vastaavan valokuituverkon rakentaminen olisi kannattavaa, asuntoja täytyy olla yhtiössä vähintään 50 kpl. Taloyhtiössä on oltava myös moderni, cat6 -tason sisäverkko.

– Me ostimme toteutuksen ”avaimet käteen” -periaatteella Suomi Communications Oy:ltä. Näin saimme valmiin paketin vaivattomasti käyttöön. Minulta toki voi kysellä vinkkejä ja ohjeita, jos asia on omassa taloyhtiössäsi ajankohtainen, lupaa Eero Volotinen.

Lisätiedot:
Eero Volotinen, p. 050 347 8920, eero.volotinen@fns.fi
Valurinkuja 2 A 64, Espoo

Sointu Högström

css.php