Varastosta sähköä

Kotitaloudet voivat nykyään varastoida aurinkopaneeleidensa tuottamaa sähköä. Sähkövarastot voivat auttaa myös, kun verkoilta vaaditaan tulevaisuudessa entistä enemmän joustoa.

Kun aurinko paistaa, niin sähköä on tarjolla yllin kyllin, myytäväksi asti. Vaan hetken kuluttua sitä pitääkin taas ostaa verkosta.

Ongelma on tuttu jokaiselle, jonka katolla on aurinkopaneeleja. Nyt markkinoille on kuitenkin tullut sähkövarastoja, joiden avulla tilannetta voi osin tasapainottaa.

Helen Oy on myynyt reilun vuoden ajan kuluttajille saksalaisia Sonnenin sähkövarastoja. Kyseessä on jääkaapin näköinen laite, joka sisältää litium-ioni-akkuja.

Helenin projektipäällikkö Kristiina Siilin korostaa, että mukana on myös älykkyyttä.

– Järjestelmä seuraa koko ajan kulutusta ja tuottoa, ottaa sähkön sieltä, mistä on se kulloinkin optimaalisinta ja ohjaa mahdollisen ylituotannon akkuihin.

Omavaraisuutta ja lisäturvaa

Sähkövarasto auttaa kotitaloutta hyödyntämään tarkemmin itse tuottamansa sähkön. Se vähentää tarvetta ostaa sähköä sähköyhtiöltä ja maksaa kalliita siirtomaksuja. Lisäksi sähkövarasto tarjoaa hieman turvaa myös sähkökatkojen varalta.

Sonnenin 5 kWh:n perusyksikkö on laajennettavissa 2,5 kWh:n lisämoduuleilla aina 15 kWh:n asti.

– Täyteen ladattu perusyksikkö tarjoaa sähköä ehkä 2-4 tunniksi, Siilin laskee. Helenin sähkövarastoa voi täydentää myös virtuaaliakulla.

– Jos tuotantoa on enemmän kuin kulutusta ja sähkövarasto täyttyy, niin verkkoon myydyn sähkön voi ostaa Heleniltä takaisin samaan hintaan.

Varastolla on hintaa

Kuluttajan kannalta sähkövaraston ongelma on kuitenkin sen hinta. Helen myy Sonnenin perusyksikköä 8000 eurolla.

Nykyisillä sähkön hinnoilla tämä tarkoittaa tietenkin, että investoinnilla on erittäin pitkä takaisinmaksuaika. Siilin kertoo, että yhtiö on myynyt asiakkailleen kymmenkunta sähkövarastoa. Hän arvioi, että koko maassa kuluttajien sähkövarastot lasketaan kymmenissä.

– Sähkövarastoja ovat hankkineet ennen kaikkea tekniikasta kiinnostuneet ihmiset, jotka haluavat omalta osaltaan edistää ympäristöystävällistä sähköntuotantoa.

Osaksi älykästä sähköverkkoa

Helen on kiinnostunut erityisesti siitä, että sähkövarastot voidaan liittää osaksi sen rakentamaa älykästä sähköverkkoa.

– Kun uusiutuvan, sääolosuhteista riippuvan energiantuotannon osuus kasvaa koko ajan, niin sähköverkolta vaaditaan entistä enemmän joustoa. Varastoista verkkoon saatavasta sähköstä on tällöin apua.

Toisinaan on esitetty, että kotitalouden voisivat hyödyntää myös sähköautojensa akkuja kodin sähkövarastoina. Tähän tarkoitukseen ei Siilinin mukaan ole kuitenkaan vielä tarjolla kaupallisia ratkaisuja.

– Toisaalta mekanismi on se, että sähköautojen myötä akkutekniikka kehittyy ja sähköautojen akkujen massatuotanto laskee akkujen hintoja. Tämä auttaa osaltaan myös sähkövarastoja yleistymään.

Myös tuulivoiman pariksi

Myös Solar Factory Oy:n toimitusjohtaja Ville Venäläinen uskoo vahvasti sähkövarastojen tulevaisuuteen. Yritys tuo maahan ja asentaa kotitalouksille suunnattuja Sonnen-varastoja sekä isommille kiinteistöille tarkoitettuja, noin 50-500 kWh:n ja MWh-luokan Tesvolt-varastoja.

Solar Factorylla on myös esimerkiksi etäohjaukseen liittyvää softakehitystä.

Venäläinen korostaa että aurinkoenergian lisäksi sähkövarastot sopivat erittäin hyvin yhteen myös tuulivoiman kanssa.

– Tuulivoima ja varasto ovat hyvä pari senkin takia, koska tavallisesti öisin tuulee enemmän kuin päivisin, mutta sähkön kulutus on pientä. Tuulisähkö voidaan varastoida ja käyttää aamupäivällä.

– Varastot mahdollistavat osaltaan ympäristöystävällisen energian tuotannon lisäämisen, hän huomauttaa.

Saksa näyttää esimerkkiä

Venäläisen mukaan Saksassa sähkövarastoja on asennettu jo satojen megawattituntien edestä.

– Suomessa tullaan perässä, mutta suunta on selvä. Hän arvioi, että kuluttajien kiinnostusta sähkövarastoja kohtaan lisää se, että tulevaisuudessa sähkön siirtomaksut eivät ainakaan laske.

– Myös akkutekniikka kehittyy entisestään ja hinnat halpenevat. Nytkin suorituskyvyssä ollaan jo varsin hyvällä tasolla.

– Akkuvalmistajat lupaavat tuotteilleen esimerkiksi 10 000 90-prosentin latausta ja purkua, Ville Venäläinen kertoo.

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Solar Factory Oy ja Helen Oy.

css.php