EK sanoo: Ei paikalliselle sopimiselle

Rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluja käydään valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Suurimmat kiistakysymykset koskevat työaikakysymyksiä. Työnantaja haluaa laajentaa viikonlopputyötä direktion kautta eli sanelemalla. Onko tämä EK:n uusi linja –  ei paikallisia sopimuksia?

Helmikuussa 2017 EK sanoi haluavansa ”kehittää suomalaista sopimusyhteiskuntaa viemällä päätöksentekoa ensi vaiheessa liittotasolle. Perimmäisenä tavoitteena on asioista sopiminen työpaikoilla. Samalla uskomme, että paikallinen sopiminen – se että asioista enenevästi neuvotellaan ja sovitaan työpaikoilla – parantaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja työllisyyttä. Siitä hyötyvät kaikki suomalaiset. EK ei ole radikalisoitumassa. Päinvastoin.”

Teot puhuvat vaan ihan toista, kun 11 kuukautta on kulunut. Mitä sitten? Onko EK se viime vuosituhannen kehityksen jarru? Näin näyttää olevan.

Neuvotteluja rahoitusalan uudesta työehtosopimuksesta on käyty jo kolme kuukautta. Työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 30.11.2017, joten joulukuun alusta rahoitusalalla on oltu sopimuksettomassa tilassa.

Palkansaajapuolella Ammattiliitto Pro:n, Ammattiliitto Nousun ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n työtekijät ovat olleet kaksi kertaa kahden päivän lakossa. Kyseessä olivat lailliset mielenilmaukset, joilla vauhditettiin neuvottelujen etenemistä. Viikonlopputyön käyttöönotto direktiolla eli määräämällä heikentäisi merkittävästi sekä jäsentemme työsuhteen ehtoja että työ- ja yksityiselämän yhteensovittamista.

Onko tämä EK:n uusi tapa toimia – ei neuvotella, vaan sanellaan? Toivottavasti näin ei ole. Parempia tuloksia ja kannattavampaa tekemistä saataisiin yhdessä tekemällä. Luulin, että pelolla johtaminen olisi jäänyt jo 1900-luvulle.

Itse sain hyviä kokemuksia paikallisesta sopimisesta Teknologiateollisuuden tes-kierroksen 2018 palkankorotusneuvotteluissa. Huonoissa firmoissa annettiin työntekijöille pakolliset 1,11 % korotukset. Hyvissä tulevaisuuden menestyjissä 1,3 %, ja parhaissa 1,6 % korotukset. Joissakin työpaikoissa jopa vieläkin enemmän.

Hyvää talvea ja kohta alkavaa kevättä!

– Pikku-Tomi –

css.php