Onko ympärilläsi vain idiootteja?

Luin ruotsalaisen Thomas Eriksonin kirjan Idiootit ympärilläni, jossa ihmiset jaetaan neljään ryhmään, joita merkitään väri-koodeilla. Kirja havainnollistaa työyhteisön jäsenten erilaisia toimintamalleja ja antaa vinkkejä, miten työkaveria voi ymmärtää vähän paremmin.

Kirjan mukaan ihmisten neljä sosiaalista ryhmää ovat:

  • Hallitseva (punainen)
  • Innostava (keltainen)
  • Vakaa (vihreä)
  • Analyyttinen (sininen)

Punainen tyyppi on lujatahtoinen ongelmanratkaisija, joka on myös kärsimätön ja itsepäinen. Hän on äärimmäisen päämäärätietoinen ja voimakas persoona. Tunnistatko heitä? Barack Obama on yksi heistä.

Keltainen ihminen on avoin, verbaalinen, spontaani, optimisti. Yksi heistä on George Bush nuorempi.

Vihreä henkilö kyselee kaikilta kaikenlaista jatkuvasti ja on äärimmäisen kiusaantunut konfliktitilanteista. Ingvar Carlsson, ruotsin ex-pääministeri, on tällainen.

Sininen on ylevän rauhallinen ja suhtautuu tyynesti kaikkeen. Hän jaksaa luottaa järkeily-ketjuunsa ja toistaa sitä kerta toisensa jälkeen. Björn Borg on sininen tyyppi.

Hallitsevat tyypit ovat siis nopeita ja astuvat mielellään johtoon, kun tarvitsee. He saavat pyörät pyörimään. Kun he innostuvat liikaa, heistä tulee kontrolloivia, pomottelevia ja toisinaan jopa mahdottomia. He astuvat jatkuvasti toisten varpaille.

Innostavat tyypit voivat olla viihdyttäviä ja leppoisia. He onnistuvat kohottamaan tunnelmaa missä tahansa ryhmässä. Kun heille antaa rajattomasti tilaa, he vievät huoneesta kaiken hapen ja jättävät muut keskustelun ulkopuolelle. Lopulta heidän tarinansa muistuttavat todellisuutta todella vähän.

Ystävällisten vakaiden tyyppien kanssa on helppo tulla toimeen, koska he ovat niin joustavia ja mukavia. Valitettavasti he saattavat olla myös turhan hampaattomia ja epäselviä. Ihminen, joka ei koskaan ota kantaa yhteenkään väitteeseen, on lopulta hankala, sillä hänestä ei ota selvää. Päättämättömyys syö ympäriltään energiaa.

Analyyttiset tyypit ovat rauhallisia ja järkeviä, he miettivät ennen kuin toimivat. Heidän kykynsä pitää pää kylmänä on epäilemättä kadehdittava kaikkien niiden mielestä, jotka eivät siihen pysty. Heidän kriittinen ajattelunsa saattaa kuitenkin helposti liukua epäileväisyydeksi ja ympäristön kyseenalaistamiseksi, ja silloin kaikki synkkenee.

Jyrkästi lokeroituja nämä erilaiset tyypit ovat, mutta vahvasti yhdenlaisia ihmisiä on tosi helppo tunnistaa, niin duunikavereista, sukulaisista kuin kavereistakin.

Lopuksi vinkit, miten voit sopeutua eri tyyppien kanssa:

  • Jos haluat sopeutua punaisten tahtiin, pidä kiirettä! Puhu ja toimi nopeammin. Vilkuile kelloa.
  • Keltainen on parhaimmillaan ollessaan hyvällä tuulella. Hymyile usein, uskalla vitsailla ja nauraa.
  • Hyväksy, että vihreälle pelko on kaikkein suurin moottori. Osoita, että olet valmis kuuntelemaan hänen murheitaan. Maailmassa on paljon pelättävää.
  • Osoita siniselle, että olet valmistautunut hyvin. Kun hän pohtii jotain, vedä esiin asiaa koskeva mappi tai tarkistuslista, hän ei odottaisi mitään vähempää.

Kaikista ei tarvitse pitää tai kaikkia rakastaa, mutta idioottien kanssa saa ja pitää tehdä töitä, sekä myös kaikkea muuta. Sellaista elämä on.

– Pikku Tomi –
Työmarkkinajaos

Julkaisu:
Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään
Thomas Erikson, Kustannus Atena, 2017.

css.php