Kiirettä pitää vaikka on korona

Insinööri etätöissä sohvalla kotona koska korona

Suunnittelualalla työt jatkuu ja on kiireitä, 80-90%:lla työntekijöistä. Sama lienee tilanne Teknologiateollisuudessa. Luottamusmiehet ovat olleet myös työllistettyjä, kun työelämässä ei edes tiedetä mitä lain ja työehtosopimusten saa ja mitä ei saa tehdä. Neuvo sitten tässä molempia puolia. Ainoa muutos on, että ollaan etätöissä. Koti-toimistossa ollessamme on myös hyvä aika pysähtyä ja miettiä, niin omaa elämää kuin maailman menoa. 

Suomalainen työelämä otti aikamoisen digiloikan ja iso osa siirtyi etätöihin. Kaksi kuukautta on mennyt erinomaisesti ja työantajat ovat huomanneet, että työntekijöihin voi luottaa ja työt ovat sujuneet pääosin hyvin. Ihmiset eivät olekaan lintsareita ja laiskureita, vaan päinvastoin. Toivoisi, että tämä luottamus olisi molemminpuolista, mutta nyt kuuluu kysymys “voiko johtajien sanaan luottaa”. Kysymyksessä on kuitenkin aina valinta: työntekijät vai osakkeenomistajat. Monissa yrityksissä on lomautettu varmuuden vuoksi, tässä kuvastuu huono johtaminen, väki on lomautettuna vaikka töitä vielä on ja osalla jopa liikaakin. Näissä tapauksissa ei ole oikeaa tai väärää, nämä ovat aina valintoja mitkä koetaan tärkeiksi ja pystytään perustelemaan. Joissain firmoissa valittiin osakkeenomistajat ja jaettiin historian suurimmat osingot nyt keväällä 2020.

Koronapandemia on myös erinomaista oppimisen aikaa. Talousviisaat: Vesa Vihriälä, Bengt Holmström, Sixten Korkman ja Roope Uusitalo puhuivat taloudellisesta laskusta ja utuisista tulevaisuuden näkymistä. He kannustivat myös ihmisiä kuluttamaan ja tilaamaan nyt aluksi vaikka noutoruokaa. On totta, että tekemistä siirtyy paljon takaisin Eurooppaan ja tuotantoketjujen luotettavuus tulee entistä tärkeämmäksi. Joitain tuotteita tehdään jopa Suomessa, hinnat nousevat mutta ihmiset ovat valmiita maksamaan laadusta. Ikävää ettei yksikään viisas kyseenalaista perusajatusta: jatkuvaa kasvua ja villiä markkinataloutta.

Tulevaisuus on yhteistyöntekijöiden, ilmastoajattelijoiden ja “downshiftaajien”. Ei globalisaatio minnekään katoa, vaikkakin jenkit ja britit tekevät sopimuksiaan muurien suojassa sekä kiinalaiset jätetään vähäksi aikaa yksin. Lentomatkustaminen ei tule nousemaan enää siihen, että pääset sadalla eurolla ja kahdella lennolla 4000 kilometrin päähän tai jos lennät Ouluun niin joudut maksamaan paljon. Tulen näkemään hintojen nousevan oikealle tasolle, konkurssien jälkeen. Uskon myös etätöiden lisääntyvän nyt kun tämän huomattiin hyvin toimivan. Opiskelu tulee myös entistä tärkeämmäksi, sillä kaikki kehittyy koko ajan. Mitä ketterämpi olet, sitä paremmin pärjäät, niin se vaan on. Minne olemmekaan matkalla.

– Eläköön Lähikaupat, bye bye AliBaba!

Pikku Tomi
Työmarkkinajaos

 

css.php