Suomalaisen insinöörin markkina-arvo

Suomalaista insinöörityötä on yleisesti pidetty laadukkaana myös Suomen rajojen ulkopuolella. Raha kuitenkin ratkaisee tässäkin asiassa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on paljon insinöörien työpaikkoja siirtynyt Suomesta ulkomaille lähinnä suomalaiselle insinöörille epäedullisen palkkaeron takia. Länsimaisessa katsannossa meidän palkkatasomme on kilpailukykyinen, mutta jo Itä-Euroopan (esim. Puola, Unkari, Tšekki) palkkoihin verrattuna olemme kalliin oloisia.

Joitain yrityksiä on tullut kuitenkin tännekin edullisten insinöörien takia. Esimerkiksi moni Nokialta vapautunut insinööri on löytänyt uuden työpaikan Suomeen tulleista isoista kansainvälisistä yrityksistä.

Intel, Samsung, GE ja jopa kiinalainen Huawei ovat perustaneet tuotekehitysyksiköitä Suomeen täältä löytyvien korkeatasoisten suunnittelijoiden houkuttelemana. Edellä mainittuja pienemmätkin ulkomaiset yritykset ovat löytäneet täältä itselleen sopivaa työvoimaa.

Jo viisi vuotta sitten näin arvioita, joissa suomalaisen ohjelmistoinsinöörin palkkataso oli noin 40 % bangalorelaisen kollegan palkkaa korkeampi. Johtajien palkat olivat silloin jo Bangaloressa korkeampia. Todennäköisesti palkkero on kaventunut tästä edelleen meillä harjoitetun niukan palkkapolitiikan johdosta. Kiinaan verrattaessa tilanne on luultavasti vieläkin edullisempi meidän kannaltamme.

Yhteenvetona voi todeta, että suomalainen insinöörityö ei ole hinnoitellut itseään ulos markkinoilta edes aasialaisiin kollegoihinsa verrattuna – puhumattakaan länsimaista.

Insinöörin markkina-arvoon vaikuttaa tietenkin myös osaamisen ajantasaisuus. Jokaisen insinöörin kannattaakin pitää hyvää huolta omasta markkina-arvostaan pysymällä ajan hermoilla oman ammattitaitonsa suhteen. Palkkatasosta töiden saannin ei pitäisi olla kiinni.

– Työmarkkinamies –

css.php