Insinööriliitto ja Helsingin Insinöörit muutosten keskellä

Viimeisen vuoden aikana Insinööriliiton ja Helsingin Insinöörien toiminta on saanut kokea paljon muutoksia. Kummankin järjestön johtopaikoille ovat tulleet uudet nimet, ja myös hallituksia on päivitetty reippaalla kädellä.

Uusi keskusjärjestö -hankkeen kaatuminen viime keväänä on tarkoittanut Insinööriliiton osalta ns. ruotuun palaamista Akavan suuntaan. UK-hankkeessa mukana olo olisi tarkoittanut Insinööriliiton irtautumista Akavasta. Tätä ei edustajakokous halunnut tapahtuvan.

Samoihin aikoihin keskusjärjestöt neuvottelivat kilpailukykysopimuksen raamit, jonka pohjalta Ylemmät Toimihenkilöt YTN neuvotteli meitäkin koskevan version sopimuksesta. Tässäkin asiassa olimme tilanteen edessä, jollaista ei ole ennen ollut: työaikaa haluttiin pidentää. Laiha sopu saatiin aikaan, mutta pahemminkin olisi voinut käydä.

IL:n johdossa tapahtunut muutos aiheutti muutoksia myös HI:n johdossa. Viime kesän ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa vastavalittu puheenjohtaja nimitti samassa kokouksessa täydennettyä uutta hallitusta ”Dream teamiksi”.

Edunvalvontaan on luvattu panostaa entistä enemmän, joka minusta onkin ammattiyhdistyksen tärkein tehtävä. Odotankin uudistuneelta HI:n hallitukselta uusia tuoreita ehdotuksia vastaamaan työnantajapuolen haasteeseen, joka on viime vuosina ollut voimakkaampaa kuin aikoihin.

Median muutos digitaaliseksi näkyy myös liittojen toiminnassa. HI:n vuosikertomuksen mukaan printtijulkaisuista halutaan eroon ja niistä säästyneet varat ohjataan verkkopalvelun ja sosiaalisen median tuotantoon. Tämän suuntainen kehitys on nykypäivänä väistämätöntä. Ilman uusia viestintäkanavia HI jäisi omituiseksi vanhassa kiinniroikkujaksi, joka ei uusien valmistuvien insinöörien silmissä voisi vähempää kiinnostaa.

Uusiin viestintäkanaviin ja jäsentoimintaan panostamalla saamme toivottavasti katkaistua myös jäsenkadon, joka on ollut tällä vuosikymmenellä trendinomaista.

– Työmarkkinamies –

css.php