Onko sinulla painostusvalmiutta?

Tämän syksyn työehtosopimusneuvottelut näyttävät ajautuneen tiukkaan pattitilanteeseen koko kentän laajuisesti, ainakin näin neuvottelupöytien ulkopuolelta katsottuna. Työnantajapuolen ehdoton kieltäytyminen minkäänlaisista yleiskorotuksista on jääräpäistä, kun ajatellaan kaikkia niitä myönnytyksiä, joita työntekijät ovat joutuneet tekemään.

Nyt on jo korkea aika saada työstä maksettava palkka reilulle tasolle. Onhan järjetöntä, että annamme palkkakehityksen jäädä jälkeen, vaikka kaikki indikaattorit osoittavat talouden nousua. Mikäli annamme nollalinjan jatkua, niin käy täsmälleen samoin kun tähänkin asti; investointeja ei lisätä ja paraneva tuloskehitys valuu suoraan omistajien taskuun.

Lisäksi pitää muistaa se, että tes-neuvotteluissa kyse ei ole vain palkasta, kuten ei ennenkään ole ollut. Joka kerta auki ovat kaikki sopimuksessa neuvotellut edut. Työnantajaosapuolen ollessa vahvoilla näitä etuja pyritään karsimaan ja kaventamaan. Ei pidä tuudittautua siihen luuloon, että asiat olisivat aina niin kuin ennenkin ja kaikki saavutetut parannukset pysyviä maailman tappiin asti!

Työntekijä- ja toimihenkilöpuolella on jo nostettu painostusvalmiutta. Miten meillä insinööreillä, ylemmillä toimihenkilöillä on varauduttu tilanteeseen?

Työehtosopimuksemme loppuu näillä näkymin 31.10.2017, jos neuvotteluissa ei tapahdu jotain todella radikaalia käännettä. Tämän jälkeen meillä ei ole enää työrauhavelvoitetta. Työehtosopimuksen voimassa ollessa ei työtaistelutoimenpiteitä tehdä, mutta marraskuun alusta alkaen täytyy meillä olla valmius tarvittaessa järjestää ulosmarsseja ja jopa lakkoja.

Tähän tarvitaan vahvaa tukea jokaiselta Insinööriliiton jäseneltä! Neuvottelijoiden asema on vain niin vahva kuin kentän tuki. Olemme nähneet aikaisemmin, että mikäli tukea ei riitä, niin neuvottelijoita viedään kuin litran mittaa!

Ole yhteydessä luottamusmieheesi ja käy kysymässä, miten voit omalta osaltasi auttaa painostusvalmiuden kohottamisessa. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi lakkovahdiksi ja kysy suunnitelmista siltä varalta, että joudumme turvautumaan näihin koviin toimenpiteisiin.

Keskustele asiasta työpaikalla, kahvipöydässä ja käytävillä. Kaikki ulospäin näkyvä järjestäytyminen ja liikehdintä huomioidaan työnantajan puolella, ja tieto työntekijäkentän taisteluvalmiudesta välittyy varmasti neuvotteluosapuolille.

Parhaiten lakkoase toimii silloin, kun sitä ei käytetä. Lakkoaseen on oltava kuitenkin valmiudessa, ladattuna ja varmistettuna. Vain uskottava painostusvalmius voi johtaa hyväksyttävään neuvottelutulokseen!

– Luottamusmies-69 –

css.php