Sovittu paikallisesti, mutta kuka muistaa?

Yrityksissä voidaan tehdä paikallisia sopimuksia TES:in perusteella. Sopimuksen tulos voi olla joko parempi kuin ei mitään tai ihan oikeasti hyvä, tai jotain siltä väliltä. Tavanomaisia paikallisen sopimuksen aiheita voivat olla esimerkiksi vapaa-ajalla tapahtuvien työmatkojen korvaaminen tai liukuva työaikamalli.

Mutta mitä tapahtuu, kun sopimus on tehty? Kuka sitä valvoo vai valvooko kukaan? Työnantaja voi piilottaa sopimukset johonkin HR-tietokantaan tai henkilöstöhallinnon ja luottamushenkilöiden väliseen intranet-palveluun, mutta löytääkö tavallinen palkansaaja niitä mistään, jos tulee tarvetta? Useinkaan ei löydä.

Paikallisessa sopimuksessa ollaan voitu vaikka sopia, että työnantajan tulee tarjota korvausta vapaa-aikana matkustamisesta, eikä sen pitäisi olla palkansaajan vastuulla. Käytännössä kuitenkin usein luottamushenkilöiden vastuulla on kertoa edustettavilleen, millaisia paikallisia sopimuksia yrityksessä on olemassa.

Sopimukset voivat olla vaikka kymmenen vuotta sitten tehtyjä, mutta ovat edelleen voimassa. Sopimuksen allekirjoittaneet työnantajan edustajatkin ovat voineet jo lähteä yrityksestä, eivätkä uudemmat luottamushenkilöt ole välttämättä tietoisia sopimuksista. Ylempien toimihenkilöiden kannattaa tiedustella luottamushenkilöiltä, mitä ja millaisia paikallisia sopimuksia yrityksessä on ja minkälaisia ohjeita niistä löytyy.

Usein vastuu sopimusten noudattamisesta on henkilöllä itsellään, ja hänen hyödykseenhän ne sopimukset usein on tehtykin. Tosin poikkeuksiakin varmaan on, joissa työnantaja on sanellut sopimuksen sisällön.

Sopimuksessa on voitu esimerkiksi sopia, että viikonloppuna tehdystä työmatkasta, joka kestää yhteen suuntaan yli 10 tuntia kotiovelta ulkomaiselle toimistolle tai hotellille, voi saada kolme päivää vapaata korvaamaan menetettyjä viikonloppuvapaita. Vapaat tulisi pitää mahdollisimman pian matkan jälkeen, jotta se helpottaisi palautumista matkaväsymyksestä. Näitä matka-aikakorvauksia ei pitäisi jättää ”roikkumaan” vanhoina, pitämättöminä vapaina.

Eri yrityksissä voi olla eri sisältöisiä sopimuksia. Luottamushenkilöiden kannattaa tutustua sopimusten sisältöihin hyvin. Jos sopimukset eivät ole tuttuja, niin kannattaa kysellä niistä toisilta luottamushenkilöiltä, jotta kaikilla olisi samat perustiedot neuvojen antamiseen sopimusten sisällöistä ja noudattamisesta.

Paikallisia sopimuksia ei yleensä ole suuria määriä isoissakaan firmoissa, koska sopimuksia tehdään usein valtakunnallisina, konsernitason sopimuksina. Paikallinen sopimus voi yhtä lailla koskea vain tiettyä paikkakuntaa tai organisaation osaa.

Ota selvää, millaisia paikallisia sopimuksia omalla työpaikallasi on. Ota myös sopimuksista saatavat hyödyt käyttöösi!

– Luottamushenkilö A –

css.php