Tehdään yhdessä parempi työpaikka

Kaikki haluavat varmasti viihtyä työpaikallaan mahdollisimman hyvin, mutta sen eteen täytyy tehdä töitä. Tämä alkaa siitä, että pysähdyt ja katsot peiliin. Oletko onnellinen, voitko hyvin, nukutko tarpeeksi?

Hyvä käytös heijastuu työilmapiiriin

Hyviin käytöstapoihin kuuluu ihmisten tervehtiminen ”Hyvää huomenta!”. Muista tervehtiä kaikkia. Huomiointi luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja näin ihmiset sitoutuvat voimakkaammin työyhteisöön.

Hymyile, hymy tarttuu. Tämä on sallittua ainakin perjantaisin.

Kiitä, kun olet kiitollinen. Pyydä anteeksi, jos sille on aihetta. Ole kohtelias kaikille, niin pysyt itse paremmalla tuulella ja myös muut ovat kohteliaita sinulle. Ole työkavereille ystävällinen ja rehellinen. Kannustakaa toisianne!

Vaihtakaa kuulumisianne. Anna jokaiselle tilaa olla oma itsensä. Vaikka työpaikalla kävisikin keskustelu kuumana, pysy asiassa, äläkä mene henkilökohtaisuuksiin. Huutaminen tai mielen osoittaminen ei kuulu hyvään käytökseen.

Ole luottamuksen arvoinen ja luota muihin

Luottamus luo hyvän pohjan työnteolle ja mahdollistaa avoimen keskustelukulttuurin, joka vie työntekoa eteenpäin. Ole rehellinen ja kuuntele toisia avoimesti. Älä vähättele muiden ajatuksia, äläkä juoruile heidän asioitaan muille.

Uskalla kertoa esimiehellesi mielipiteesi, kyseenalaista tarvittaessa ja ota vastuu sanomisistasi. Pidä esimiehesi ajan tasalla tekemisistäsi. Kysy, jos et ymmärrä ja kerro, jos tarvitset apua. Kerro hänelle myös toiveesi ja tavoitteesi. Voit luottaa esimieheesi ja tukea häntä hänen roolissaan antamalla palautetta.

Huolehdi omalta osaltasi työpaikan tiedonkulusta

Tiedonkulku on yksi tärkeimpiä työilmapiiriin vaikuttavista tekijöistä. Huolehdi siitä, että jaat tietosi kaikille, jotka tarvitsevat sitä. Jos saat tietää jotain, mistä olisi hyötyä kollegallesi, kerro se hänelle. Kun keksit jotain uutta, mielenkiintoista tai erilaista, kirjoita se ylös ja jaa muiden kanssa sopivan tilaisuuden tullen. Kysy, jos et tiedä jotain, mistä sinun pitäisi tietää enemmän.

Kuuntele! Kun joku puhuu sinulle, pysähdy kuuntelemaan ja osoita kaikin keinoin, että haluat kuunnella. Keskity tilanteeseen! Älä mieti vastinetta toisen puhuessa vaan keskity siihen, että haluat ymmärtää toista. Ole aidosti läsnä.

Jos sinusta tuntuu, että tiedonkulku takkuaa työpaikallasi, uskalla puuttua siihen. Kerro rohkeasti, että arvostaisit avoimempaa työpaikkaa.

Pieniä tekoja työyhteisön ilmapiirin eteen on hyvä tehdä ennen kuin mitään ongelmia on ilmassa. Omasta työstä huolehtiminen ja toisten työn huomiointi, sekä kohteliaisuus, tasapuolisuus ja avoimuus ovat hyvän työilmapiirin perusta.

Työyhteisön ilmapiirillä on suuri vaikutus työhyvinvointiin, joka taas vaikuttaa työn tuottavuuteen ja siihen, miten hyvin viihdyt töissä. Työyhteisön toimivuuteen vaikuttavat lähiesimies, työpaikan vuorovaikutus ja muut työntekijät – myös jokainen itse. Kaikki haluavat varmasti viihtyä työpaikallaan mahdollisimman hyvin, mutta sen eteen täytyy tehdä töitä.

Parhaimmillaan työ tarjoaa onnistumisen kokemuksia, perhe puolestaan tuo rakkautta, kumppanuutta ja turvallisuutta. Perheen ja lasten tuoma ilo siirtyy työhön, ja onnistuminen työssä näkyy hyväntuulisuutena kotona. Hyvinvoinnin yhtenä osatekijänä onkin työn ja muun elämän toisiaan tukeva vuorovaikutus.

– Pikku-Tomi –

css.php