Vienti vetää

Tavaravienti kasvoi maaliskuussa 17 prosenttia ja palvelualojenkin vienti vetää. Hyvä kehitys on jatkunut koko alkuvuoden. Alkuvuoden vientiluvut vahvistavat sen, että Suomi näyttää viimein päässeen kiinni maailmantalouden kasvuun. Näin kerrottiin Helsingin Sanomissa 9.5.2017.

Erityisen lupaavaa on se, että viennin kasvu on jakautunut monille eri aloille. Etukäteen oli tiedossa Uudenkaupungin autotehtaan uuden Mersu-linjan käynnistyminen helmikuun lopussa. Sähköteknisten laitteiden eli muuntajien, generaattoreiden ja taajuusmuuttajien vienti on kasvanut nopeasti. Turun telakalta lähti Tuin tilaama Mein Sheriff 6 alus toukokuun alussa. Kolmasosa kokonaisviennistä on palveluvientiä. IT-palveluyritysten liikevaihdon kasvu on kiihtynyt kovasti, ja suurin osa on vientiä.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ennusti vielä maaliskuussa Suomeen puolentoista prosentin kasvua tälle vuodelle.

– Alkuvuoden indikaattorit ennakoivat nyt jo itse asiassa kolmen prosentin kasvua, mutta ihan niin vahvaan kasvuun en vielä uskalla uskoa, Kuoppamäki sanoo.

Toivottavasti tämä kehitys näkyy syksyn palkankorotuksissa, sillä kiitos kaikesta hyvästä kuuluu työntekijöille ja insinööreille, laadukkaita tuotteita tekeville ahkerille ihmisille. Yritykset voisivat nyt hyvin katsoa pidemmälle kuin vain seuraavaan kvartaaliin. Haluttavia tuotteita tehdään pitkäjänteisellä, suunnitelmallisella työllä.

Syksyn työehtosopimusneuvotteluja odotellessa, hyvää kesää kaikille !

– Pikku Tomi – 

css.php