Yhteistoimintaa

Järjestötoiminta on yhteisten asioiden ympärillä pyörimistä. Työmarkkinapuolella valkokaulusduunareiden etuja ajavat kilpaa työntekijöiden omat liitot. Neuvottelutoiminnasta Insinööriliiton kentässä vastaa Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry. Keskusjärjestö Akava kertoo huolehtivan korkeasti koulutettujen asioista. Elinkeinoelämän keskusliitto EK mainostaa, etteivät harjoita kolmikantasopimista. Insinöörien työttömyys nousee.

Toimijoilla on hirveä kiire. Kukin toimii omalla toimialueellaan. Jokaisella on ne maailman parhaimmat ideat. Kaikilla on omat intohimonsa. Toimijat ovat kuin suurta perhettä. Järjestökentässä, kuin myös työmarkkinoilla, on omat teininsä.

Miksi kaikki ammattiliitot hyörivät samojen asioiden ympärillä? Varmaan siksi, koska tavoitteet ovat yhteneväiset.

Miksi EK ei halua keskitetysti sopia? Varmaan siksi, että sopiminen ei ole yhtä tuottavaa kuin paikallinen saneleminen.

Miksi työtä liputetaan halvemman kustannustason maihin? Varmaan siksi, että suhteellinen tulos kasvaisi.

Miksi yritykset eivät investoi? Varmaan siksi, että osingon maksu on turvallisempaa.

Eikö yhdessä toimiminen olisi kaikille helpompaa? Kutsutaan kolmikantaa vaikka nimellä TUPO, työllisyys- ja kasvusopimus, yhteiskuntasopimus. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Meillä kaikilla on sama päämäärä. Haluamme saada Suomen nousuun, vientiteollisuuden vetämään ja työttömyyden laskuun. Tehdään tämä kaikki yhdessä, hyvässä hengessä.

– Pastori –

css.php