Huomenna, 100 vuotta

Kun tarkastelee 6.11.1919 Helsingin Sanomien etusivua, sen vasenta palstaa hallitsee ilmoitukset kihloista ja kuolleista. Muut palstat ilmoittavat tarjottavista palveluista ja kauppatavaroista. Keskusosuusliike Hankkija tarjoaa vuokralle useita suuria liikehuoneistoja. Lääkäri tahi lääketieteen kandidaatti saa tulevaisuuden paikan Hotelli Patriasta. Fenno Baltica myy hyviä virolaisia perunoita suuremmissa erissä halvalla. Tarjolla on myös elektrolyyttistä kuparilankaa, galvanoitua puhelinlankaa, amerikkalaista talia ja taatusti puhdasta pellavaöljyvernissaa.

Vuonna 1919 Suomen rakentaminen oli voimakkaassa kasvussa. Suomen valtio alkoi löytää muotonsa. Valtiomuoto vahvistettiin ja valittiin ensimmäinen tasavallan presidentti. Presidentin valitsi poikkeuksellisesti eduskunta. Valinta kohdistui K.J.Ståhlbergiin. Vaalitulos ei tietenkään ollut kaikkien mieleen.

Mitä sadassa vuodessa on muuttunut? Yhteiskunnassa on pulaa erityisosaajista, palveluita ja ”tuontihärpäkkeitä” kaupataan yhä kasvavissa määrin. Keskeisissä työehdoissa ollaan sopimuksettomassa tilassa ja työnantajapuoli haluaisi kovasti lisätä talkootyön määrää. Jos tarkastellaan valtiota, niin Sipilän hallitus veti tiukkaa oikeistolaista linjaa. Hallitus loi aktiivimallin ja sen osana 4.65 % leikkurin, joka rankaisi kovasti korkeasti koulutettuja. Nykyinen Rinteen hallitus purki leikkurin ja käynnisti suunnanmuutoksen vasemmalle. Välissä pidettiin vaalit, ja vaalitulos ei tietenkään ollut kaikkien mieleen.

Olemme kehittäneet insinööriprofessiota nyt 100 vuoden ajan. Toimintamme keskiössä on yhä jäsen: ihminen, maailmankaikkeuden hienoin biomekaaninen konstruktio. Meillä on monta sukupolvea rakentanut ja puurtanut sen eteen, että olemme saavuttaneet tämän hetken, ja saamme nyt ansaitusti juhlia kokonaisen vuosisadan mittaista toimintaamme. Olemme ratkaisseet paljon, mutta vielä on paljon uutta opittavaa. On hienoa tehdä työtä, jolla on tarkoitus.

Laulun sanoin: Hyvää seuraavaa vuosisataa, hyvät insinööriveljet ja -sisaret!

Maailma saa mennä
Menojaan
Pyöriköön vaikka
Paikallaan
Mä en piittaa
Ei vaivaa mua
Ei surut, murheet
Kun ajattelen sua

Sä onneni oot ja
Unelmain
Susta voimaa saan
Sä muutit kaiken näin
Parhain päin

[ Sä Onneni Oot, Mamba ]

Lasse Laurikainen
puheenjohtaja

css.php