Agri-INNO-palkinto voi tuoda kymppitonnin

Suomen Messusäätiö jakaa tänä vuonna Agri-INNO-palkintona peräti 10 000 euroa maataloutta hyödyttävälle innovaatiolle, josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palkinto. Viime vuonna Agri-INNO-palkinnon sai maatalouteen uusia mahdollisuuksia tuonut paristonkierrätysinnovaatio.  

Maatalouden hyödyksi valjastettua insinööriosaamista ei kannata piilottaa vakan alle, sillä sille on taas kysyntää Agri-INNO-palkintoa jaettaessa.

Ensimmäisen Agri-INNO-palkinnon vuonna 2018 sai GrainSense kädessä pidettävästä mittalaitteesta, jolla voi analysoida viljan laatua. Vuonna 2020 palkinto meni Soil Scoutin perustajalle Johannes Tiusaselle, jonka kehittämillä maaperäantureilla voi seurata maan kosteutta, lämpötilaa ja suolapitoisuutta.

Viime vuonna palkitussa Tracegrow-yhtiön innovaatiossa alkaliparistoista erotellaan yhdisteet, jotka sisältävät sinkkiä, mangaania ja rikkiä. Ne voidaan hyödyntää luomulannoitteina.

Palkinnon napsahtaessa kohdalle Tracegrow oli myynyt paristoista jalostettuja lannoitteita jo 15 maahan, eli Agri-INNO-palkinnon saadakseen haittaa ei ole siitä, jos tuote tai palvelu on jo markkinoilla.

”Jos innovaatiosta on apua ja mieluiten nopeaa apua maatalouden kannattavuuskriisiin, sillä on hyvät mahdollisuudet menestyä”, sanoo Messukeskuksen konseptikehittäjä Leo Potkonen.

Vielä viime vuonna palkinto oli 5 000 euroa, mutta nyt summa on kaksinkertaistunut. Se toivottavasti houkuttelee mukaan entistä useamman kilpailijan.

Potkonen toivoo, että hakijoista seuloutuisi muutama varsin tasavahva ehdokas, jotka pääsisivät esittäytymään raadille ja messuyleisölle.

”Vaikka vain yksi saa palkinnon, saa esittäytymiselläkin itselleen hyvää julkisuutta”, muistuttaa Potkonen.

Aikaa syyskuun loppuun

Palkittavan valitsee raati, johon kuuluvat tänä vuonna toiminnanjohtaja Jyrki Wallin MTK:sta, toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko ProAgria Keskusten Liitosta, toimitusjohtaja Juha Ojala Työtehoseurasta ja päätoimittaja Jouni Kemppainen Maaseudun Tulevaisuudesta.

Raadin arvioihin vaikuttavat muun muassa seuraavanlaiset asiat:

  • Palkinnon saaja on toiminnallaan ja asiantuntemuksellaan edistänyt innovaation syntymistä tai kehittänyt innovaation, josta on mahdollista kehittää merkittävä tuote tai palvelu.
  • Innovaatio on edistänyt toimialan tuottavuutta tai kestävää kehitystä.
  • Palkinnon saaja on tehnyt innovaatiota tunnetuksi kotimaassa ja ulkomailla.

Ehdotuksia palkinnon saajaksi voi tehdä 30.9.2022 mennessä lomakkeella, joka löytyy tämän linkin takaa. Voittaja saa palkintonsa MaatalousKonemessuilla, jotka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.-15.10.2022. Lisätietoja messuista löytyy täältä.


Teksti: Annamari Iranto
Kuva: Messukeskus

css.php