Neuvottelutulos syntyi, yleiskorotus tulee

YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat pääsivät sopuun työehdoista kahdelle tulevalle vuodelle. Yleiskorotuksen taso jäi alhaiseksi, mutta sisältyy sopimukseen.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN oli asettanut työehtoneuvottelujen ykköstavoitteeksi yleiskorotuksen kaikille. Tätä työnantaja vastusti voimakkaasti, ja neuvottelut ajautuivatkin lähelle katkeamistaan. Sunnuntai-iltana osapuolet saattoivat kuitenkin ilmoittaa neuvottelutuloksen syntymisestä.

”Ratkaisu ei kaikilta osin täytä tavoitteitamme, mutta tässä tilanteessa se on paras mahdollinen neuvottelutulos, jonka myös jäsenistö oli valmis hyväksymään”, sanoo puheenjohtaja Teemu Hankamäki YTN:n tiedotteessa.

Ratkaisu takaa ensimmäisenä vuotena kaikille 0,9 prosentin palkankorotuksen. Saman verran korotuksia työantaja saa kohdentaa haluamallaan tavalla. Toisen vuoden palkankorotuksista sovitaan ensi syksynä.

Hankamäki painottaa, että jos yleiskorotusta ei olisi saatu läpi, osa ylemmistä toimihenkilöistä olisi jäänyt kokonaan ilman palkankorotusta.

”Yleiskorotuksen taso olisi voinut toki olla toinenkin, mutta sen säilyminen on erinomainen asia”, Teemu Hankamäki sanoo. Neuvotteluvääntö kesti yli kolme kuukautta.

Sopimukset koskevat teollisuuden lisäksi suunnittelu- ja konsulttialaa sekä tietotekniikan palvelualaa. Sopimusten piirissä on kaikkiaan noin sata tuhatta palkansaajaa.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo sanoo Insinööri-lehdessä, että neuvottelutulos on osoitus ylempien toimihenkilöiden kantamasta yhteiskuntavastuusta. Salo toivoo, että työnantajat Suomessa hyödyntävät nyt mahdollisuuden kuroa umpeen eroa kansainvälisiin insinööripalkkoihin.


Teksti: Annamari Iranto
Kuva: HI arkisto, Juulia Talikka

css.php