Vuosikokous tarkasti hallituksen tekemiset

Helsingin Insinöörit HI ry:n vuosikokous kävi läpi yhdistyksen toiminnan ja tilit vuodelta 2021, eikä huomautettavaa ollut. Napakan kokouksen jälkeen jäi aikaa keskustelulle muun muassa konkarin ja tulokkaan välillä.

Yhdistystoiminnan ydintä on verkostoituminen ja ajatusten vaihto uusien ihmisten kanssa. Sähkövoimatekniikan insinööri ja teknologiajohtamisesta ylemmän AMK-tutkinnon suorittanut Ari Pentikäinen on tuore HI-läinen, joka halusi heti tulla tutustumaan toimintaan tarkemmin, kun omallakin työpaikalla on tapahtunut suuria myllerryksiä.

Edunvalvonta-asioiden puiminen puheenjohtajan kanssa täytyi nyt jättää toiseen kertaan, sillä HI:n hallitus piti oman kokouksensa heti vuosikokouksen jälkeen.

Mutta kiinnostava keskustelu käynnistyi, kun juttu alkoi kokouksen jälkeen luistaa HI:n toiminnassa ansioituneen konkarin, rakennusinsinööri Matti Monosen kanssa. Mononen on ollut mukana monessa, muun muassa suurissa tehdasprojekteissa, ja ison rahan infraprojekteja vetää myös Pentikäinen.

Siinä missä ennen osastonvetäjä teki tarjouksen ja postitti sen tilaajan allekirjoituksella hyväksyttäväksi, laativat nyt allianssilakimiehet sopimukset sen kumppanin kanssa, jolla on ollut konsultin ohjeiden mukaan käydyssä kisassa paras supliikki.

Mutta ei kaikki maailmassa ole muuttunut. Kuten ennenkin, myös nykyään voi sattumalta kohdata ihmisen, jolla on tarjota juuri sitä osaamista, jota omaan projektiinsa tarvitsee. Siksi ihmisten tapaaminen ja keskusteluihin antautuminen kannattaa. Siihen hyvän mahdollisuuden antaa järjestötoiminta.

Parempaa jäsenpalvelua

Puheenjohtaja Lasse Laurikainen avasi kokouksen lyhyellä ajankohtaiskatsauksella, joka käsitteli muun muassa jäsenkehitystä, jäsenmaksukertymää ja muita talousasioita. HI:n tavoitteena on edelleen jäsenmaksun alentaminen ja parempien palveluiden tuottaminen jäsenille. Insinööriliittoyhteisössä suurimman järjestön ajatukset eivät kuitenkaan ole saaneet kannatusta, muistutti Laurikainen.

”Mielestäni liittoyhteisössä ei toteudu jäsenten yhdenvertaisuus, kun jäsenmaksusta niin pieni osa palautuu suurimman maksajan jäsenten eduksi”, Laurikainen totesi HI:n ja sen jäsenten rooliin viitaten.

Tähän pitäisi Laurikaisen mielestä saada muutos. HI:n hiljattain tekemän jäsenkyselyn tulokset kertovat lähiaikoina, mitä jäsenistö asiasta ajattelee. Sen jälkeen on aika miettiä jatkotoimia.

Vuosikokous sinänsä sujui rivakasti. Vuosikertomus tai tilinpäätös eivät herättäneet keskustelua ja kokous myönsi odotetusti hallitukselle vastuuvapauden. Kokous vahvisti myös hallituksen esityksen Insinööriliiton edustajakokouksen edustajista alkaneelle kaksivuotiskaudelle 2022-2024. Kokouksen puheenjohtajaksi valittu Tuomas Hara saattoi kopauttaa nuijan pöytään kokouksen päättymisen merkiksi reilun tunnin kuluttua kokouksen alkamisesta.

Paikalle saapuneella sähköinsinööri Kristiina Mansénilla oli konkreettista kysyttävää: kenelle yksittäinen jäsen voi ehdottaa tapahtumaa, jonka HI voisi nostaa jäsentapahtumaksi? Vastaus on tietysti HI:n tapahtumatuottaja Grete Ahtola.

Yhdistysihmiseksi tunnustautunut Mansén paljastui monipuolisesti aktiiviseksi osallistujaksi: omalla työpaikalla on vilkasta toimintaa, HI:n tapahtumat ovat saaneet Mansénin liikkeelle, omien poikien harrastus on tarkoittanut äidille koripalloaktivismia. Kirsikkana kakun päällä on teatteriharrastus, Mansén nimittäin vetää Etelä-Sipoon Nuorisoseura ry:n osana toimivaa Sipoon Teatteria. Teatterin kesäesitystä hän on ajatellut ehdottaa HI:n tapahtumaksi.

Tässä vaiheessa ei voi tietää, tuleeko sipoolaisesta kesäteatteriesityksestä varsinainen HI:n jäsentapahtuma, mutta mikäänhän ei estä tallentamasta ajatusta takaraivoon: yhden HI-läisen harrastus on kaikille jäsenille hyvä mahdollisuus kesäiseen ajanvietteeseen, eli kannattaa seurata osoitteesta sipoonteatteri.fi, millainen kulttuurielämys heinä-elokuussa on tarjolla.


Teksti ja kuva: Annamari Iranto

css.php