11
helmikuu

Korkean teknologian virtuaalipaneeli: Tulevaisuuden kestävä ruoantuotanto

Solar Foods Oy tuottaa täysin uudenlaista ravinnerikasta proteiinia vain ilmaa ja sähköä hyödyntämällä.

Millaista ruokaa me syömme tulevaisuudessa? Mistä me ruokaa saamme ja riittääkö sitä kaikille? Miten rajalliset luonnonvarat riittävät tulevaisuudessa ruokkimaan kasvavan väestön? Voimmeko uudenlaisella ruoantuotannolla pelastaa maapallon?

Ruoantuotanto on nyt suuren murroksen kynnyksellä, ja Suomi on ollut elintarviketeknologian kehityksen etunojassa. Kesällä 2017 uutisoitiin, että Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Lappeenrannan Teknillisen yliopiston tutkimuksessa tuotettiin uudenlainen ihmisravinnoksi soveltuva proteiini sähkön ja hiilidioksidin avulla. Viime vuonna VTT sai eurooppalaisen innovaatiopalkinnon teknologiasta, jolla voidaan tuottaa kananmunan valkuaisproteiini ilman kanaa.

Näistä bioteknisistä ja muista täysin uudenlaisista tulevaisuuden ruuantuotannon tavoista, teknologioista, mahdollisuuksista ja haasteista keskustelevat VTT:n elintarvikeratkaisut-tutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund, Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka sekä luomuviljelijä Samuli Laurikainen, jonka perustama Silmusalaatti on vertikaaliviljelyn pioneereja Suomessa.

Paneelin moderaattorina toimii mediapersoona Riku Rantala, joka tunnetaan maailmanlaajuisesta ilmiöstä nimeltä Madventures. Alkujaan reppureissailuun keskittyvä televisio-ohjelma myytiin Suomesta 200 maahan ja laajeni radioon, tietokirjallisuuteen ja sosiaaliseen mediaan. Nyt Madventures-brändin alla on julkaistu Mad Cook -kulinaristisia seikkailukirjoja ja mm. Nelosen Mad Cook Show, ruokaan keskittynyt talk show, jonka vastaavana tuottajana Riku on.

Ilmoittaudu tapahtumaan

Tapahtumalinkin lähettämistä varten pyydämme ilmoittautumaan tapahtumaan alla olevalla lomakkeella. Ilmoittautuminen on auki tapahtumaan 11.2.2021 klo 17 saakka.

Panelistimme

Emilia Nordlund, tilaisuuden keynote-alustaja ja panelisti, Teknologian tutkimuskeskus VTT:n elintarvikeratkaisut-tutkimustiimin päällikkö, on Suomen elintarviketeknologian kehityksen ytimessä. Hänen tiiminsä tavoitteena on kehittää kestäviä ja terveellisiä ravinto-aineita, joilla voidaan ruokkia kasvava väestömme tulevaisuudessa. Emilia on mm. ollut luomassa VTT:n Ruoka 4.0 visiota, johon pääsee tutustumaan tästä.

Pasi Vainikka on suomalainen tekniikan tohtori ja hiilidioksidista sekä sähköstä proteiinia valmistavan Solar Foods -yrityksen toimitusjohtaja. Solar Foods -yrityksen laboratoriossa Espoossa valmistetaan proteiinia ilman ja uusiutuvan energian avulla. Syksyllä 2019 tämä täysin uusi menetelmä sai maailman suurimman design-palkinnon, Index Awardin.

Samuli Laurikainen viljelee Silmusalaateiksi brändäämiään versoja ja ituja kasvihuoneessa Espoon Kerassa, vanhassa ikkunattomassa terminaalirakennuksessa – näin saavutetaan paras mahdollinen energiatehokkuus. Silmusalaatit kasvatetaan puhtaista raaka-aineista: idätyskäyttöön tarkoitetuista ja mikrobiologisesti testatuista luomusiemenistä ja Päijänteen vedestä. Yhden ihmisen yritys on vajaassa 10 vuodessa kasvanut n. 10 hengen yhtiöksi, jolla on yli miljoonan euron liikevaihto.

Tilaisuuden järjestää Helsingin Insinöörit yhteistyössä Insinööriliitto IL ry:n ja TJS Opintokeskuksen kanssa. Tapahtuma on maksuton. Lämpimästi tervetuloa!


Ilmoittautumalla tapahtumaan hyväksyn Helsingin Insinöörien tietosuojaselosteen ja tietojeni tallentamisen HI:n rekisteriin.

Ilmoittaudu

Ilmoittaudutko ensimmäistä kertaa?

Täytä lomakkeen tiedot ja paina Ilmoittaudu-painiketta. Saat automaattisesti sähköpostiisi käyttäjätunnuksen. Pidä käyttäjätunnuksesi ja salasanasi tallessa, voit kirjautua niillä seuraavalla kerralla helposti. Järjestelmä muistaa lomakkeelle täyttämäsi tiedot, jolloin sinun ei tarvitse täyttää lomaketta uudelleen, elleivät tietosi ole muuttuneet.

Lipun tyyppi Paikkoja
Henkilömäärä
css.php