HI:N JÄSENTEN ENEMMISTÖÄ koskevat teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan työehtosopimukset ovat edelleen auki.
Yksityisen sektorin ylempiä toimihenkilöitä edustava neuvottelujärjestö YTN jatkaa TES-neuvotteluja heti vuodenvaihteen jälkeen, tammikuun 3. ja 4. päivä. Tavoitteena on edelleen löytää ratkaisu neuvotteluteitse, mutta sopimuksettoman tilan jatkuttua jo viikkoja alkaa näyttää siltä, että neuvotteluja pitää alkaa vauhdittaa järeämmin toimin.
Päätökset toimenpiteistä tehtäneen lähiaikoina, mikäli neuvottelut eivät vieläkään edisty.
Osapuolten käsitykset siitä, minkä suuruisilla palkankorotuksilla inflaation vaikutuksia ostovoimaan olisi kohtuullista torpata, ovat kaukana toisistaan. Erityisesti yleiskorotuksen taso hiertää, työnantaja on yleisesti tarjoamassa lähinnä lämmintä kättä ja kohdentaa korotusvaran mieluummin harvoille ja valituille. Näin inflaatio iskee lujaa niihin, jotka eivät valittujen joukkoon kuulu. Siksi kunnollinen yleiskorotuksen taso on oikea tapa jakaa yhdessä koottua palkankorotusvaraa. YTN:n linjaus on, että yleiskorotuksen on oltava selvästi suurempi kuin mahdollisen työnantajan jakaman erän.
KUTEN HI:N PUHEENJOHTAJA Lasse Laurikainen taannoin totesi, työnantaja pitää joitakuita arvokkaampina yhteisen tuloksen tekijöinä kuin toisia. Se ei ole hyväksyttävää, mutta jos viesti ei neuvotteluissa mene perille, käyttöön on otettava kovemmat keinot.
Ratkaiseva kysymys on, riittääkö insinöörikunnalla intoa painostustoimiin? YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa sanoi teknologiateollisuuden neuvottelutilannetta avanneessa marraskuisessa webinaarissa, että kentältä tulleiden viestien perustella painostusvalmiutta näyttää löytyvän. Asiaa toki kysytään uudestaan, mikäli toimia todella tarvitaan, eli mikäli kilpailukyvystä huolissaan oleva työnantaja haluaa kärjistää tilanteen lakoiksi.
Ajankohtaista tietoa neuvottelujen edistymisestä saa YTN:n sivuilta tai IL:n päivittämästä tilannekatsauksesta.