Insinööri – LinkedIn voi estää jopa irtisanomisen

LinkedIn

Insinööriliiton koulutuspäällikkö Jouni Röksä on nostanut lukuisten Insinööriliiton jäsenten LinkedIn-profiilin nollasta 10% parhaimman joukkoon muutamassa päivässä. Käytännönläheisessä kolmen tunnin webinaarissa Tasokas LinkedIn-sivusto tehdään LinkedIn-sivuston kasvojen kohotus, joka voi pelastaa työpaikkasi – tai löytää sinulle vielä paremman.

Kun Jouni Röksä kysyy webinaarin osallistuvilta insinööreiltä, mitä hyötyä LinkedInistä on, hän saa hyviä vastauksia: ammattiverkoston kasvattaminen ja hoitaminen, piilotyöpaikoista kuuleminen sekä oman arvon ja osaamisen kysynnän testaaminen. Headhuntatuksi tuleminen eli rekrytoijalta yhteydenoton saaminen on imartelevaa ja voi olla hyödyksi palkkaneuvotteluissa, vaikkei haluaisikaan vaihtaa työpaikkaa.

Monelle LinkedIn-sivuston päivitys on “pitäisi”-listalla – ja sillä listalla on paljon muutakin. Jotenkin LinkedIn aina vain jää kiireellisempien asioiden kuten somen tai Netflixin jalkoihin, varsinkin jos oma työpaikka tuntuu varmalta. Valitettavasti silloin on enää liian myöhäistä tehdä mitään, kun potkut ovat jo tulleet. Oikea aika kohottaa asiantuntijabrändiäsi ja tuoda ammattitaitosi ja verkostosi esille myös nykyiselle työnantajallesi LinkedInissä on nyt. Tee itsestäsi niin hyvä saalis, ettei sinusta ja verkostoistasi kannata luopua.

Verkostoidu töissä, messuilla, koulutuksissa ja muissa alan tilaisuuksissa sekä vapaa-ajalla – koskaan et voi tietää, kuka on tärkeä kontakti tulevaisuudessa, sillä ihmisten työtehtävät vaihtuvat.

Selkeät LinkedIn ohjeet

Tasokas LinkedIn-sivusto -webinaari antaa järjestelmälliset ohjeet, miten kehität LinkedIn-profiiliasi. Jos sinulla on ajan tasalla oleva ansioluettelo valmiina, niin LinkedIn profiilin saa jo muutamassa tunnissa hyvään kuntoon. Jollet siis vielä ole LinkedInissä, koskaan ei ole liian myöhäistä liittyä – se voi olla työurasi paras päätös.

Jos et ole LinkedInissä, osalle rekrytoijista se on signaali, että olet jäänyt ajastasi jälkeen.

-Uran kannalta tärkeintä on laadukas sivusto. Jos et ole LinkedInissä, osalle rekrytoijista se on signaali, että olet jäänyt ajastasi jälkeen. Älä tee sitä virhettä.

Jouni Röksä on reilun parin vuoden aikana käynyt katsomassa paria tuhatta Insinööriliiton jäsenen sivua verkossa, joten hänellä on erinomainen kuva niiden tasosta.
– Kaksi kolmasosaa jäsenistämme on LinkedInissä, mutta toivottavasti tämä luku nousee yli 90%. Moni työtehtävä tulee tarjolle LinkedInissä. Voit olla kollegan kanssa viereisillä tietokoneilla, mutta headhunterin viesti tulee hänelle eikä sinulle, ja vain sen vuoksi, ettei sinun osaamisesi ole ajan tasalla LinkedInissä.

Jouni Röksä haluaa selvittää, miten eri ammattiryhmien edustajat rakentavat LinkedInin avulla omaa brändiään.
-Erot ovat valtavia ja kannattaa muistaa, että karkeasti kymmeniä prosentteja työelämässä olevista korkeasti koulutetuista riippuen ammatista – muista puhumattakaan – ei ole siellä lainkaan. Määrä laskee myös voimakkaasti, kun mennään pääkaupunkiseudulta maakuntiin tai tehtävätaso laskee.

Kahvikuppi, jonka vieressä on nimilappu.

Tutustu rohkeasti ihmisiin ja kysy, voitko pyytää heidät kontaktiksi LinkedInissä.

Linkedin auttaa enemmän kuin hyvä CV

-Kukaan ei kyseenalaista, että jokaisella työelämässä olevalla pitää olla tasokas CV. LinkedIn on kuitenkin jo käytännössä ylittänyt merkitykseltään CV:n, koska sen merkitys uraan on huomattavasti suurempi. Meillä on myös useita rekrytointiyrityksiä, jotka katkaisevat rekrytoinnin esimies- ja johtajatasolla, jos sinua ei löydy LinkedInissä.

Useat rekrytointiyritykset katkaisevat rekrytoinnin esimies- ja johtajatasolla, jos sinua ei löydy LinkedInissä.

Jouni Röksä sparraa tällä hetkellä todella paljon Insinööriliiton jäsenten LinkedIn-sivustoja kuntoon, joten hän on kuullut paljon tarinoita, miten LinkedIn on muuttanut monen elämän.
-Monille LinkedInin merkitys korostuu valitettavasti vasta sen jälkeen, kun työmarkkinoilla on tapahtunut jotain kielteistä. Toisaalta ne jäsenemme, jotka ovat olleet siellä edelläkävijöitä, ovat saaneet sen avulla selkää uranostetta. LinkedIn tekee verkostosi näkyväksi ja kuljettaa verkostojasi mukanasi työpaikasta toiseen.

– Kun haluat nostaa ammattiprofiiliasi ja tehdä osaamistasi näkyväksi, LinkedInillä saa nopeasti tuloksia verrattuna esimerkiksi ammattiblogiin, tubettamiseen tai henkilökohtaisiin nettisivuihin.

Vinkkejä verkostoitumiseen

-Insinöörejä ja tietoalan ammattilaisia kannustan laittamaan sivustonsa kuntoon, jolloin myös verkottuminen helpottuu. Verkostokutsut kannattaa aloittaa omista kollegoista omassa ja kilpailijoiden yrityksistä sekä yhteistyökumppaneista. Kannustan myös rohkeuteen verkottua rekrytoijien kanssa.
Verkottumisstrategioita on kymmenen, jotka Jouni Röksä käy läpi Tasokas LinkedIn-sivusto -valmennuksessa.

-Kun palvelu rantautui Suomeen, strategioita oli käytännössä kaksi: joko menen sinne tai menen ja verkotun vain henkilöiden kanssa, jotka tunnen ja olen tavannut. Nyt tavoitteena voi olla vaikkapa uranousu, alan vaihto tai oman alan vaikuttajien kanssa verkottuminen kansainvälisesti.

-Koulutuksissa olen törmännyt jäseniimme, joilla on jo yli tuhannen henkilön verkosto LinkedInissä. Sanon kuitenkin, että muutama sata verkoston jäsentä on Suomessa tällä hetkellä jo hyvä määrä. Verkosto kyllä kasvaa, jos vain on aktiivinen. Myös verkoston laatu on tärkeä.

Seuraa yrityksiä, rekrytoijia ja johtajia

Jouni Röksä suosittelee seuraamaan yrityksiä, joihin saattaisi haluta joskus töihin.
-Yrityksiä voi seurata, vaikka oma profiili ei olisi vielä ihan valmis, mutta sitten kun oma profiili on kunnossa, voi alkaa myös seurata näiden yritysten rekrytoijia ja johtoa.
-Peukuta, reagoi, kommentoi ja anna keskusteluun lisäarvoa. Julkaise varman päälle, jaa tietoa ja näytä ammattitaitosi.

Jos haluat LinkedInissä kärkeen, sinun pitää myös julkaista.

Jos haluat sijoittua LinkedInissä kärkeen, sinun pitää loistavan profiilin lisäksi julkaista. Webinaarissa annetaan julkaisuvinkkejä ja kannustetaan pyytämään suosituksia verkostolta. Suositukset kannattaa pyytää tuoreeltaan, sillä ihmiset vaihtavat työpaikkoja ja myöhemmin niitä voi olla vaikea saada. Toki aina kannattaa yrittää saada suosituksia menneistäkin. Monella ei ole kovin paljon suosituksia, ja 10 suositusta on Suomessa tosi kova luku.

Jos haluat vaihtaa alaa, hae kontakteja uudelta alalta esimerkiksi messuilta, koulutuksista ja muista alan tilaisuuksista. Jos taas haluat siirtyä esimieheksi, pyri saamaan kontakteja esimiestasolta.

Ota LinkedIn työpäivän rutiiniksi

Jouni Röksä viettää itse LinkedInissä päivittäin aikaa keskimäärin alle puoli tuntia, mutta joskus jopa tunteja, sillä hän sparraa jäsenten LinkedIn-sivustoja kuntoon.

-Tämän lisäksi käytän omalla ajallani moninkertaisesti aikaa selvittäen mm. monista eri lähteistä rekrytoinnin ja LinkedInin välisiä tärkeimpiä asioita, kuuntelen teemaan liittyvä webinaareja Suomesta ja maailmalta, hyödynnän LinkedInin eri keskusteluryhmiä piiloprofiilini kautta sekä analysoin ja listaan Insinööriliiton tyypillisissä tehtävissä olevia parhaita esimerkkejä.

Yli 60-vuotiaskin voi saada työtarjouksia

Vuosien saatossa Jouni Röksä on hyödyntänyt LinkedIniä muun muassa asiakkaiden hankinnassa, tietojen hakemisessa, osaamisen vaihtamisessa, parhaiden tietokanavien etsimisessä sekä urasuunnittelussa. Tällä hetkellä painopiste hänellä on parhaiden profiilien analysoinnissa insinöörien ja tietoalan tyypillisissä tehtävissä.

– Olen saanut LinkedInin kautta myös työtarjouksia, viimeisin viime vuoden lopulla. Se toki imarteli, koska eihän Suomessa palkata ketään yli 60-vuotiasta, Röksä vitsailee.

Headhuntereita ja yritysten rekrytoijia nähdään ensi vuodesta alkaen myös Insinööriliiton webinaareissa.

Tällä hetkellä hänen tärkeimpiä tavoitteitaan on yritysten rekrytointiprosessien ja LinkedInin suhteen analysointi.
– Yhtenä esimerkkinä on verkottuminen suomalaisten headhunterien ja suurimpien insinöörejä ja tietoalan ammattilasia rekrytoivien yritysten rekrytoijien kanssa. Tulemme näkemään heitä ensi vuodesta alkaen myös Insinööriliiton webinaareissa.

Webinaari saattaa avata ovia

Ilmoittautuessani Tasokas LinkedIn-sivusto webinaariin, en osannut aavistaakaan, millaisen palvelulupauksen webinaarin vetäjä Jouni Röksä tulisi heittämään osallistujille.

Ihan kuin ilmainen tuhti tietopaketti ei olisi riittänyt, hän lupasi kommentoida halukkaiden LinkedIn-profiileja. Webinaarissa hän antoi step-by-step -ohjeet profiilien kehittämiseksi ja webinaarin jälkeen osallistujilla on aikaraja, mihin mennessä tarjous kommentoinnista ja kehitysehdotuksista on voimassa. Aikaraja auttaa toteuttamaan, eikä jättämään asiaa odottamaan, kunnes on paremmin aikaa.

-Oma verkostoni on tällä hetkellä yli 12 000 henkilöä. Verkottumiseni periaate on auttaa sen avulta osaltaan jäseniemme työuraa. Jos olet työtön, ja kaipaat tietoa, mitkä yritykset rekrytoivat, voit olla yhteydessä minuun ja katsotaan, voinko auttaa.

– Mutta ensin, noudata webinaarin ohjeita, ja laita LinkedIn-sivustosi kuntoon! Jouni Röksä virnistää.

Teksti: Liisa Koivisto


Insinööriliitto tarjoaa jäsenilleen ilmaisia webinaareja, joihin voi osallistua livenä tai katsoa ne tallenteena.

css.php