Behind the scenes, Elina Varteva

Helsingin Insinööreillä koottiin uusi hallitus syksyllä 2019, jolloin päätöksentekoon valittiin kolme tuoretta kasvoa. Yksi heistä on Elina Varteva, joka kertoo itsestään näin:

”Liityin Insinööriopiskelijaliittoon heti opintojeni alussa. Jäsenyyttä osattiin markkinoida meille opiskelijoille tehokkaasti ja luvassa oli hyviä etuja. En kyllä niitä tainnut paljonkaan käyttää, kun en edes muista mitä ne olivat. Oli siinä ajatuksena myös, että joku tuki pitää olla takana, ala kun tuntui olevan aika tuulinen. Valmistuessani insinööriksi, oli minulle itsestäänselvyys siirtyä Insinööriliiton varsinaiseksi jäseneksi. 

Insinööriuran alussa arkeni oli hektistä: työ ja perhe, viisi pientä lasta. Lasten kasvaessa alkoi kalenteriinikin vapautua aikaa. Ensin seurailin Helsingin Insinöörien hommia sivusta, sitten osallistuin jo vuosikokouksiin. Tehtävät HI:ssä kiinnostivat, mutta mielestäni näitä hommia ei hoideta puolinaisesti, vaan toimintaan pitää sitoutua, joten jäin tuolloin vielä sivustaseuraajaksi.

Viime kesän jälkeen huomasin, että minulla jää aikaa kalenteriini. Tuli tunne, että minulla voisi olla annettavaa järjestölle. Olen aiemmin toiminut pienemmissä, kotoisissa yhdistyksissä, ja huomasin, että voisin tuoda jotain sieltä.

Ajattelen, että järjestötoiminnassa edunvalvonta on ykkösasia. On hyvä kuulua johonkin neuvottelevaan järjestöön. Järjestön tuki on vahva turva aina. Meidän hallituksessamme on todella osaavia ihmisiä, jotka osaavat vastata edunvalvonta-asioihin paljon paremmin kuin minä. Ihmisen muisti on kuitenkin sellainen, että jos asiat ovat hyvin, syy kuulua järjestöön voi unohtua. Haluan olla mukana kehittämässä HI:n yhteenkuuluvuutta, sitä, että kaikilla olisi hyvä olla jäsenenä koko ajan. 

Mielestäni on hienoa kuulua hallitukseen, koska tämä on niin vahvaa tekemistä ja menee syvälle asioihin. Opin koko ajan uutta. Haluaisin tuoda tähän raskaaseen systeemiin, en nyt hupia, mutta viihtyvyyttä. Liitto on tuki ja turva, me ollaan insinöörejä yhdessä, mutta ei meidän tarvitse ottaa raskasta roolia. Ihmiset voisivat ottaa kontaktia myös muulloin kuin akuutin tarpeen sitä vaatiessa. Pidettäisiin keskusteluyhteys avoinna koko ajan.

Silloin, kun olin sivustaseuraaja, en juurikaan hyödyntänyt järjestön etuja. Nyt henkilökohtaisena tavoitteenani on saada enemmän insinöörejä käyttämään niitä.”

Elina Varteva konsultoi ohjelmistokehityksen laadunvarmistuksen asiantuntijana Knowitilla.

css.php