Jumi jatkuu joulun yli

TES-neuvotteluiden tilannekuvassa ja sanakäänteissä on jotain kovin tuttua: on kuin joku olisi kääntänyt kalenterin sivuja kymmenen tai ainakin kaksi vuotta taaksepäin.

Joulunpyhinä kannattaa tarttua – jälleen – Sampsa Kaatajan kirjoittamaan Insinööriliiton historiikkiin Takamailta tekniikan kehityksen kärkeen. Ajoittain tosin on kuin lukisi uutislehteä historiikin sijaan.

Moni muistaa varmaan tilanteen vuonna 2011.

Työehtosopimusneuvottelut eivät edenneet, vaikka vipuvoimaa oli jo haettu valtakunnansovittelijan toimistolta. Mutta mikä silloin oli ongelma? Muun muassa se, ettei sovittelijankaan sovintoehdotus riittävästi huomioinut teknologiateollisuuden ylempien palkkaehtoja.

Nytkin kysymys on palkoista, ennen kaikkea siitä, että työnantajan ajama palkkamalli ei takaa edes inflaatiosuojaa kaikille. Tutuissa tunnelmissa siis ollaan.

Vuonna 2011 tilanne ajautui lakkoon. Kaataja on lainannut kirjaan sitaatin Uusi insinööri -lehdestä marraskuulta 2011: ”Väki on taistelumielellä ja täysin mukana, joten
lakkorivit ovat pitäneet täysin.”

Erityisen tutulta tilanne tuntuu katsottaessa parin vuoden taakse. Sen voi helposti tehdä  YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksan 25.11.2019 päivätyn vlogin avulla. Lakko uhkasi – ja alkoi – kun tarjolla oli muiden epäkohtien ohella palkankorotukset, jotka eivät turvanneet ostovoimaa.

Neuvottelut olivat edenneet hitaasti, vaikka työntekijäpuoli oli ”koko syksyn ja pidempäänkin” toistanut näkemystään, joka ei palkkojen osalta ollut suinkaan kohtuuton: ”Vähintään se ostovoiman turvaava taso tarvitaan”, Oksa selitti vlogissaan.

Oksan vlogista käy ilmi myös, että kaksi vuotta sitten työaika oli neuvotteluissa isossa roolissa. Neuvottelupäällikköä ihmetytti, miksi työnantajapuoli tuntui hirttäytyvän kiinni kysymykseen työajan pidennyksestä.

”Se palkattoman työn aika nyt vain on ohi. Ei siinä ole kysymys talkootyöstä, siinä on kysymys palkkatyöstä. Töissä tehdään töitä ja töistä maksetaan palkkaa. Piste.”

Taistelupaineet kasvavat

Vallitsevasta tilanteesta 16.12.2021 vlogatessaan Petteri Oksa peräänkuulutti työnantajapuolelta kunnioitusta ylempien toimihenkilöiden palkkauksen kehittämiseen. Neuvottelupöytään palattaneen ennen vuoden vaihdetta, mutta tilanne on huolestuttava, Oksa sanoo.

Viime tapaaminen maanantaina 20.12. ei tuonut edistystä. Työnantaja ei näytä mitenkään taipuvan ajatukseen, että ostovoiman turvaava palkankorotustaso on taattava kaikille. Sen yli voi tietysti aina maksaa joillekin, YTN:hän ajaa vain minimiä, Oksa muistuttaa.

Myös Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo on todennut, ettei liitto hyväksy ajatusta, että osa jäsenkunnasta jää ilman yleiskorotusta. Insinööri-lehden haastattelussa Salo kummastelee sitä, että työnantaja haluaa väkisin kriisiyttää tilanteen. Salo näkee, että työnantajan jyrkkä linja vie alan entistä kovempiin painostustoimiin.

Petteri Oksa huomautti pari vuotta sitten, että lakkopäätöstä ei koskaan tehdä kevein perustein. Ja että onnistunut lakko on lyhyt lakko, eikä kaikkein onnistuneinta lakkoa ehkä koskaan tarvitse järjestääkään.

Vuonna 2019 teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden lakko kesti kolme päivää, suunnittelu- ja konsulttialalla väännettiin pidempään. Lyhytkin lakko puree, kun väki on täysin mukana ja rivit pitävät.


Teksti: Annamari Iranto
Kuvakollaasi: Juulia Talikka

css.php