Kilometrikisa ja koronan hyvät puolet

Tämä erikoinen Koronakesä 2020 on tuonut arkeemme paljon epämukavuutta ja huolia. Olemme kuitenkin onnistuneet löytämään siitä hyviäkin puolia, kuten mahdollisuuden viettää aikaa ulkona ja käyttää peruttujen tapahtumien ajan mm. urheiluun. Pyöräilykuntien verkosto ry ja Suomi Pyöräilee -kampanja kannustivat suomalaisia pyöräilemään ja järjestivät viime keväänä Kilometrikisan. Helsingin Insinöörit ottivat tämän mahtavan haasteen hyvin vastaan.


Kilometrikisa on yritysten, työyhteisöjen, osastojen, yhdistysten, seurojen tai minkä tahansa joukkueiden välinen leikkimielinen kilpailu.


HI on myös ollut mukana Punaisen Ristin Ketjureaktiossa. Kerätyt avustusrahat käytetään Tadzikistanin vuoristoalueiden hyväksi. Tadzikistanissa ilmastonmuutos aiheuttaa jäätiköiden sulamista, jatkuvaa pulaa puhtaasta juomavedestä sekä usein toistuvia maanvyöryjä. Koko HI:n tiimi on yhteensä pyöräillyt yli 20 749 km, joka on noin 1 296 km/hlö. Poljetuista kilometreistä olemme keränneet yli 800 euroa hyväntekeväisyyteen.

Haastattelimme keväällä Helsingin Insinöörien tiimin kapteeni Petra Rautiota. Tällä kertaa pyöräilykesän kokemuksestaan kertoo Rosendahl Nextromin logistiikkapäällikkö ja HI:n hallituksen aktiivinen jäsen Antti Leppänen.

– Miksi päätit ilmoittautua kilometrikisan osallistujaksi?

Osallistuin kilpailuun, kun huomasin, että Helsingin Insinöörien joukkueena polkemista kilometreistä menee aina pieni osuus hyväntekeväisyyteen. Jokaisesta 25 kilometristä 1€ meni hyvään tarkoitukseen, joka kannusti kirjaamaan kilometrejä ylös koko kesän ajan.

– Montako kilometriä olet tähän mennessä pyöräillyt ja mistä matkoista tuloksesi koostuu?

Tällä hetkellä minulle on kertynyt toukokuun alusta lähtien 3 145 kilometriä, joista suurin osa kertyi vapaa-ajalla tehdyistä pyörälenkeistä ja parista pidemmästä pyöräilyreissusta.

Kökarin saari (Ahvenanmaa), joka on Suomen 2. pienin kunta. Kuva: Antti Leppänen

– Aiotko jatkaa syksylläkin samalla tahdilla? Onko kisa auttanut vähentämään auton käyttöä?

Työmatkani on kymmenisen kilometriä, ja toivottavasti pääsen enenevissä määrin työmatkapyöräilyä harrastamaan syksyn edetessä, koska kesän aikana toinen mieluisa harrastus on pakottanut auton käyttämiseen enemmän kuin välttämättä muussa tapauksessa olisin käyttänyt. Pyöräily on saanut tasapainotella tämän vuoden mielipuuhan tittelistä yhdessä golfin kanssa, jota on tullut pelattua myös todella paljon, mutta välineiden kuljettamisen suhteen nämä lajit eivät palvele toisiaan.

– Mitä mieltä olet koronan vaikutuksista urheiluun ja vapaa-ajan viettoon?

Näin korona-aikaan ulkona tapahtuva liikunta ja urheilu on lisännyt suosiotaan, joka on näkynyt myös omien harrastuksieni käyttäjämäärissä golfkenttien ja retkeilyalueiden parkkipaikoilla. Ulkona onneksi etäisyydet säilyvät ja ihmisillä melko nopeasti tuli järki päähän omia tekemisiään ajatellessa – toivottavasti järkevät toimet jatkuvat, ettei syksyn pimentyessä urheiluhalleja jne. tarvitse uudelleen sulkea.

Teksti: Ekaterina Nikitina

css.php