Opiskelijoiden kesä ja syksy korona-aikana

Opiskelijoille kesä on paitsi rentouttava loma, myös mahdollisuus tienata rahaa kesätyössä. Tänä kesänä noin joka viides 17-30-vuotias jäi ilman työpaikkaa koronaviruksen takia (Elo.fi). Kysyimme insinööriopiskelijoilta koronan vaikutuksista kesätyöhön ja syksyllä alkaneeseen opiskeluun, ja pyysimme kertomaan vinkkejä etätyöskentelyyn.

Kesätyöpaikat

Aleksi Toivanen ja Saana Lappalainen opiskelevat kemian prosessitekniikkaa Metropoliassa.

Aleksi Toivanen

Saana jäi ilman kesätyöpaikkaa keväällä, vaikka hän on käynyt toiselta asteelta lähtien kesätöissä.

– Talvella ja keväällä painoivat opiskelu ja kiire, ja lisäksi koronavirus vaikeutti työnhakua, kun hakijamäärät nousivat räjähdysmäisesti.

Aleksi sai kesätyöpaikan Fortumilta, missä hän päätti jatkaa myös kesän jälkeen. Fortumilla Aleksilla on mahdollisuus suorittaa tehtäviään niin toimistolla, kuin myös etätyöskentelynä.

– Pyrin yleensä työskentelemään vain kesäisin, jotta voin keskittyä täysin opiskeluun lopun aikaa vuodesta. Nyt olen kuitenkin päättänyt jatkaa osa-aikaisena työntekijänä.

Aleksin opintosuunnitelman ansiosta hänen kolmas vuotensa on hyvin kevyt koulutöiden puolesta ja työ, jota hän tekee, on opettavaa insinöörin uran kannalta. Toivanen pystyy esimerkiksi suoraan soveltamaan töissä oppimiaan taitoja tyyliin, jolla hän johtaa innovaatioprojektiryhmäänsä ja toteuttaa projektin raportointia.

Etäopiskelu ja etätyöskentely

Saana Lappalainen

Opiskelijat kokevat etäopiskelun lähteneen paremmin liikkeelle nyt syksyllä, kuin viime keväänä. Vaikka monilla insinööriopiskelijalla on mahdollisuus opiskella etänä, lähiopetusta on vaikeaa korvata verkkoluennoilla.

– Joillekkin insinöörialoille etäopetus sopii paremmin kuin muille, mutta huomaan ainakin omalla alallani lähiopetuksena pidettävien labrojen ja simulaatioiden merkityksen. Toisaalta etäopetus on ottanut suuria harppauksia tämän vuoden aikana, ja etätunnit ja -toteutukset ovat selkeästi tulleet jäädäkseen. Ja kun kalenteri ei täyty opiskelijariennoista, huomaamattaan käyttää enemmän aikaa opiskeluun, Saana kertoo.

Tapahtumia poikkeustilassa

Poikkeustila on tehnyt opiskelijoiden suunnitelmiin muutoksia myös syksyllä. Koronan vuoksi lähes kaikki syksylle suunnitellut opiskelijatapahtumat on peruttu tai aikaistettu.

– Vaikka tapahtumia olisi kiva järjestää ja niihin osallistua, täytyy silti ajatella ensin omaa ja muiden terveyttä. Toivottavasti tilanne palautuu normaaliksi tai edes sen kaltaiseksi, sillä eristäytymisellä on vaikutusta myös opiskelijoiden mielenterveyteen ja yhteisöllisyyteen, Saana kertoo.

Etätyön ja etätyöskentelyn mahdollisuudet

Kaikesta huolimatta Saana ja Aleksi ovat nähneet erikoistilanteessa positiivisia puolia.

Aleksille etätyömahdollisuus oli suuri onnenkantamoinen. Hän pystyi työskentelemään kesämökiltä käsin, nauttien kesän helteistä tavallista enemmän. Toivanen ei matkustele paljoa, mutta hän kävi viime vuoteen verrattuna useammin ihailemassa mökkimaisemia.

Opiskelijoille on myös muodostunut omia työskentelytapoja, jotka auttavat opiskelussa. 

Aleksi herää samaan aikaan joka arkipäivä ja aloittaa opiskelut 30–60 minuuttia heräämisen jälkeen. Hän taukoo työskentelyn noin 50 minuutin välein ja pyrkii urheilemaan työpäivien päätteeksi.

Saana ei puolestaan aikatauluta etäopiskelujaan. Hän kuitenkin pyrkii jatkamaan luokkalaisten kanssa tehtävien parissa Teams-luentojen jälkeen. Tehtävien määrästä ja haastavuudesta riippuen Saana saattaa olla tietokoneen ääressä jopa iltaan asti. Hän on huomannut, että lähiopetukseen verrattuna itseopiskelu tapahtuu paljon myöhemmin päivästä, kun aamuisia luentoja ei ole.


Kolme vinkkiä etäopiskeluun

1 Tehkää tehtäviä kavereiden kanssa. Tehtävät etenevät todennäköisesti nopeammin, eikä niitä tarvitse tehdä yksin.

2 Uskalla kysyä opettajalta, jos jokin on mennyt ohi. Kysyä voi niin sähköpostitse, Teams-viestillä kuin luennonkin aikana.

3 Lähde kotoasi jonnekin muualle opiskelemaan, jolloin melkein pakotat itsesi tehtävien pariin.


Teksti: Ekaterina Nikitina

css.php