Pyöräile hyvää oloa itselle, muille ja ympäristölle

Petra Rautio pyöräilee
Petra Rautio Sibelius-monumentin edessä

Haastattelussa joukkueen kapteeni Petra Rautio

Koronakotoilun jälkeen pyöräily tekee varmasti hyvää suurimmalle osalle meistä. Nyt on tilaisuutesi tehdä hyvää – liity HI:n joukkueeseen Kilometrikisassa. Helsingin insinöörit kisaan ja hyväntekeväisyyskampanjaan houkutteli Petra Rautio. 

– Uskon, että HI:n noin 12 000 jäsenestä löytyy kaltaisiani säännöllisen epäsäännöllisiä pyöräilijöitä, joita leikkimielinen Kilometrikisa kannustaa valitsemaan pyörän nykyistä useammin, Petra iloitsee.

Petra sai idean houkutella Helsingin insinöörit mukaan kisaan, sillä hän halusi osallistua, mutta hänellä ei ollut joukkuetta. Hän on aiemmin ollut HI:n juoksukoulussa ja mukana myös tapahtumatyöryhmässä Laarissa, joten tuntui luontevalta ehdottaa kisaa yhdistykselle. Helsingin insinööreissä ehdotus otettiin heti innolla vastaan, ja Petra nimitettiin joukkueen kapteeniksi.

Pyöräilijä Helsingin keskustassa - Kilometrikisa

Lyhyistä matkoista kertyy kilometrejä, kun niitä tekee usein.

Tervetuloa leikkimieliseen kilpailuun

Kilometrikisa on leikkimielinen kilpailu yrityksille, yhdistyksille, seuroille ja muille vapaamuotoisille joukkueille. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia hyppäämään pyörän selkään, olipa kyseessä sitten työmatka, lyhyt kauppareissu tai vaikka pyörälenkki lasten kanssa. Kisassa on mukana nyt jo yli 30 000 suomalaista.

Kilometrikisaan ovat tervetulleita kaikki, jotka liikkuvat tai haluavat alkaa liikkua polkupyörällä. Myös potkupyörällä ja sähköpyörällä taitetut kilometrit lasketaan. Olipa käytössä siis maantie-, maasto- tai vaikka kaupunkipyörä, jokainen poljettu kilometri kartuttaa joukkueen saldoa. Kilometrit pitää polkea ulkona, eli sisällä poljetut kilometrit ovat ainoat, jotka eivät kelpaa kilpailuun.

Kilpailuaikaa on 22.9. asti, joten kilpailuun ehtii vielä hyvin mukaan. Myös jo poljetut kilometrit hyväksytään, eli jos olet pyöräillyt toukokuussa, pääset heti kirjaamaan itsellesi kilometrejä. 

Kilometrikisassa joukkueeseen liittynet jäsenet kirjaavat pyöräilemänsä kilometrit (ja halutessaan siihen kuluneen ajan) joukkueelle. Kilometrit kartuttavat joukkueen saldoa ja kisan lopussa palkitaan joukkueet, joilla on eniten pyöräilykilometrejä tai -minuutteja osallistujaa kohti. Lisäksi kisan aikana arvotaan myös pienempiä palkintoja osallistujien kesken.

– Tärkeintä ei ole voitto, vaan se, että jokainen löytäisi hyvää mieltä pyöräilystä, kapteeni Petra muistuttaa.

Rapaiset kengät pyöräilyn jälkeen

Kengät, kun pyöräilee sohjoisen Keskuspuiston läpi!

Tehdään yhdessä hyvää 

Joukkueemme on ilmoittautunut myös mukaan Punaisen Ristin Ketjureaktio-keräykseen, jossa jokaista poljettua 25 km kohden Helsingin insinöörit lahjoittaa yhden euron Punaiselle Ristille. 

Kampanjassa kerätyt tulot käytetään ilmastonmuutoksen torjuntaan ja tänä vuonna varoilla rakennetaan vesipisteitä sekä saniteettitiloja Tadzikistanin vuoristoalueelle. Polkemalla voi samaan aikaan tehdä siis tehdä hyvää niin itselle, ympäristölle kuin muille.

– Pyöräilemällä voi myös korvata bussin tai auton käyttöä, ja kisan sivuilla voi seurata, paljonko pyöräilykilometrit ovat säästäneet bensiiniä ja vähentäneet hiilidioksidipäästöjä, Petra kertoo.

Petralle pyöräily on ensisijaisesti tapa liikkua paikasta toiseen. Siirtymisen ohella pyöräily antaa omaa aikaa, liikuntaa, raitista ilmaa ja vapautta liikkua omien aikataulujen mukaan haluamiaan reittejä. Pyöräily sopii lähes kaikenkuntoisille ja -ikäisille ja siinä sivussa kasvaa kuntokin.

– Pyöräily on myös minulle eräänlaista mindfulnessia eli tapa nollata aivoja, sillä ajaessa ajatukset eivät ole kiinni esimerkiksi puhelimessa, vaan saavat virrata vapaasti, hän kertoo.

Pyöräilijä sumuisessa luonnossa - Kilometrikisa

Pyöräily on terapiaa keholle ja mielelle.

Joukkueesta motivaatiota ja yhteisöllisyyttä

Liikunta tuottaa monille mielihyvää, mutta välillä voi olla vaikea motivoida itseään lähtemään liikkeelle. 

– Omakohtaisesti olen huomannut, miten kisa toimii hyvänä motivaattorina. Lähdin esimerkiksi eilen illalla vielä pikaiselle 8 km lenkille, jota en varmasti olisi tehnyt ilman kisaa, Petra pohtii.

Oman joukkueen sijoituksen, ja toisaalta oman sijoituksen seuraaminen joukkueen sisällä toimivat toivottavasti kannustimina pyöräillä enemmän. On kuitenkin hyvä muistaa, että kyseessä on leikkimielinen kisa, jonka tarkoitus on lisätä pyöräilyä.

Kisaan osallistuminen ei siis vaadi huippukuntoa, vaan jokainen polkee oman tasonsa ja mahdollisuuksiensa mukaan ja sijoitusta tärkeämpää on saada mielihyvää pyöräilystä. 

– Lisäksi toivon, että tämä lisäisi yhteisöllisyyttä ja auttaisi ehkä tutustumaan uusiin ihmisiin, Petra haaveilee.

Etsi pyöräilyseuraa uusista tai vanhoista kavereista!


Joukkueen kapteeni työmatkapyöräilee 

Petra pitää erityisesti työmatkapyöräilystä, koska pyörän selässä voi valmistautua työpäivään ja toisaalta irrottautua siitä. 

– Nyt, kun työmatkailupyöräily on koronatilanteen takia jäänyt pois, olen tehnyt pyörällä erilaisia retkiä ja käynyt tutustumassa esimerkiksi itselle vieraisiin asuinalueisiin ja paikkoihin, joissa ei normaalisti tule poikettua. Pyöräily tarjoaa minulle siten myös uusia kokemuksia ja arjesta irroittautumista, joukkueen kapteeni pohtii.

Keskuspuisto Helsingissä

Petran työmatkan lempikohta on Keskuspuisto.

Petran työmatka Pasilaan kulkee keskuspuiston läpi ja kesäaamuisin, kun linnut laulavat, ilma on raikas ja auringonsäteet siivilöityvät puiden lomasta, hän on iloinen siitä, että lähti matkaan pyörällä bussin sijaan. 

– On ihanaa herätä alkavaan päivään yhdessä luonnon kanssa, ja minusta on hienoa, että näinkin arkinen hetki voi olla välillä jopa päivän kohokohta.

Teksti: Liisa Koivisto


Kilometrikisa – Näin pääset mukaan 

Joukkueen nimi: Helsingin Insinöörit HI ry
Osallistumiskoodi: HI_liikkuu2020

Joukkueeseen voi liittyä osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi/teams/join/

Tehdään hyvää yhdessä!


Petra Rautio ja polkupyöräKuka? 

Petra Rautio, bio- ja elintarviketekniikan insinööri. 

  • Työskentelee sensory and consumer insight specialistina Makery Oy:lla.
  • Tekee elintarvikkeisiin liittyviä asiantuntijatehtäviä, kuten suunnittelee kuluttaja- ja markkinatutkimuksia sekä analysoi tutkimustuloksia.
  • Harrastaa ratsastusta, flamencoa, kirjoittamista, lautapelejä sekä ulkona liikkumista esimerkiksi pyöräillen.

Verkostoidu Petran kanssa LinkedInissä

css.php