Tästä maksetaan vielä palkkaakin!

Tänään tutustumme HI:n uuteen tapahtumatuottajaan. Grete Ahtola kertoo odotuksistaan uudesta työstä sekä muistelee ensimmäisiä järjestämiään tilaisuuksia.

Mikä oli ensimmäinen kokoaikatyösi?

Minut valittiin melko nuorena, aika pian valmistumisen jälkeen, Viron Suomen-instituutin toiminnanjohtajaksi ja sain vastuulleni Suomen ja Viron välisen kulttuurivaihdon järjestämisen. Pääsin ideoimaan ja tuottamaan lukuisia kulttuuritapahtumia ja tapahtumasarjoja, jotta suomalaisten mielenkiinto viron kieltä ja kulttuuria kohtaa säilyisi ja kasvaisi.

– Kuinka päädyit tapahtumien järjestämisen pariin?

Sain ensimmäisen harjoittelupaikkani Suomen Viro-yhdistysten liitosta, jossa pääsin kokeilemaan tapahtumien järjestämistä jo vuonna 2004. Jostakin syystä silloinen työnantajani luotti minuun ja antoi minulle melko vapaat kädet itse kokeilla ja tehdä ensimmäiset virheeni. Se oli tosi opettavaista aikaa, josta olen hyvin kiitollinen.

Mitä viehättää sinua tässä työssä?

Koen, että tapahtumien suunnitteleminen ja järjestäminen on aika lailla luonteessani. Joskus jopa mietin, kuinka onnekas olenkaan – tästä maksetaan vielä palkkaakin! En itse asiassa miellä itseäni pelkästään tapahtumien tuottajaksi, vaan enemmänkin elämysten luojaksi. Kokonaiskuva on tärkeää – minkälaisen kokonaiskokemuksen ihminen saa, kun hän tulee suunnittelemaani tapahtumaan. Mielenkiintoisen sisällön lisäksi pitää olla kaikki muukin kohdallaan – miltä tapahtuma näyttää, tuntuu ja maistuu. Kun yleisö on elämystä, kokemusta verran rikkaampi, koen, että olen onnistunut ja se viehättää tässä työssä eniten.

Saan motivaatiota ja voimaa myös ihmisistä, joiden kanssa teen työtäni. Alallani mikään ei onnistu yksin, kollegoilla, yhteistyökumppaneilla ja verkostoilla on hyvin suuri merkitys. Työni kautta olen päässyt tutustumaan hyvin erilaisiin ja ihaniin ihmisiin, joistakin on tullut jopa hyviä ystäviä.

Olet tähän mennessä järjestänyt isoja tapahtumakokonaisuuksia. Mutta mikä oli ihan ensimmäinen tapahtumasi, muistatko?

Muistan! Kun olin Suomen Viro-yhdistysten liitossa harjoittelijana, sain tehtäväkseni järjestää työpaikallani Mariankadulla Taiteiden yön tapahtuman. Kaikki meni hyvin siihen saakka, kunnes päätin markkinoida tapahtumaa Helsingin Sanomissa Minne mennä -palstalla. Laitoin tapahtumatekstiin, että ohjelman lisäksi on tarjolla raikasta kesäboolia. No, lopputulos oli se, että Mariankadulla ei koskaan aiemmin ollut niin paljon väkeä, kun sinä iltana. Eikä oikein ketään kiinnostanut virolainen kulttuuri, vaan se booli. Kadulla oli jono, minulla ei ollut ketään apuna järjestäjien puolelta, sillä illasta piti tulla pieni ja intiimi.

Oliko sinulla sitä kesäboolia ollenkaan?

Oli, mutta se loppui aika äkkiä! Odotin noin 50 henkilöä, mutta ihmisiä tulikin satoja. Kaiken lisäksi tapahtumassa soittavan bändin solistilla oli mukana 3-kuinen vauva, jota minun piti hoitaa soittojen aikana. Aikamoinen ilta oli!

Entä mikä on ollut urasi haastavin tapahtuma?

Ehdottomasti Insinööriliiton 100-vuotisjuhlavuosi, joka oli iso kokonaisuus ja minun piti pystyä pitämään monia lankoja käsissäni. Mutta olen onnellinen siitä, kuinka paljon uutta sain oppia ja kuinka ihania ihmisiä tavata. Ja pakko myöntää, että kyllä minä siinä kahdessa vuodessa todellakin ihastuin insinööreihin:)

Kuten sanoit, satoja tapahtumia, tuhansia ihmisiä, työsi on välillä erittäin hektinen! Minkälainen on tapasi rentoutua?

Minulla on monia liikuntaharrastuksia, tosin vaihdan niitä usein, sillä kyllästyn nopeasti ja haluan jatkuvasti kokeilla uutta. Yksi harrastus on kuitenkin pysynyt jo pidempään, olen vuodesta 2014 harrastanut tankotanssia. Tämän lisäksi lenkkeilen ja pyöräilen, kokeilin kuntonyrkkeilyä, harrastan ilma-akrobatiaa, joogaa, kuntosalia. Seuraan aktiivisesti myös kulttuurielämää: pyrin viikoittain käymään jossakin (kulttuuri)tapahtumassa, erityisesti tykkään käydä teatterissa. Rakastan myös lukemista, jolle jää valitettavasti nykyään aivan liian vähän aikaa.

– Mitä odotuksia sinulla on uudelle työlle?

Odotan, että pääsen tässä muuttuneessa maailmassa suunnittelemaan ja järjestämään sellaisia tapahtumia ja elämyksiä, jotka puhuttelevat HI:n jäseniä. Vaikka tämä korona-aika on ollut meille kaikille rankkaa, antaa se myös valtavasti uusia mahdollisuuksia miettiä asioita uudella tavalla, esimerkiksi suunnitella virtuaali- ja ulkoilmatapahtumia. Odotan myös, että pääsen tekemään yhteistyötä HI:n aktiivien ja jäsenten kanssa. Tiedän, että tässä yhteisössä on paljon luovuutta ja hyviä ideoita, ja olen onnekas, että pääsen niitä toteuttamaan tapahtumiksi.

Teksti: Ekaterina Nikitina ja Grete Ahtola


Tapahtumatuottaja Grete Ahtolaan voit ottaa yhteyttä sähköpostitse ja puhelimitse: grete.ahtola(at)helins(dot)fi, +358 451316992.

css.php