”Toivottavasti työnantajan tarjoukset paranevat”

Neuvottelut teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehdoista jatkuvat toivottavasti pian, vaikka eilisen jäljiltä vallalla on nyt sopimukseton tila. Suurin erimielisyys koskee palkkoja.

”Uskon, että neuvottelupöytään palataan lähipäivinä”, sanoo Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa. YTN:n ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n välillä solmittavat työehdot koskevat hyvin suurta joukkoa myös HI:n jäseniä.

Julkisuus seuraa lähinnä työnantajan ja SAK:laisen Teollisuusliiton neuvotteluja, mutta tilanne ovat varsin yhteneväinen sekä akavalaisten että SAK:laisten työntekijöiden näkökulmasta.

”Palkankorotusten taso ja palkkarakenne eli palkanmuodostuksen malli ovat asioita, joissa olemme vielä kaukana työnantajan näkemyksistä”, Oksa sanoo. ”Tavoitteena on jäsentemme ostovoiman kasvu ja yleiskorotus kaikille.”

Vastaavaan viittasivat myös Teollisuusliiton  puheenjohtaja Riku Aalto ja työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi kommenteissaan esimerkiksi HS:n artikkelissa, kun neuvottelut olivat katkenneet edellisen sopimuksen viimeisenä voimassaolopäivänä 30.11.2021.

Tekstikysymysten osaltakin työantaja olisi Oksan mielestä saanut kuunnella työntekijäpuolta herkemmällä korvalla, mutta niistä on nyt kuitenkin yhteisymmärrys olemassa.

Tarkkana työsopimuksen kanssa

Vaikka alalla vallitsee nyt sopimukseton tila, neuvottelupäällikkö Petteri Oksa kehottaa suhtautumaan asiaan maltilla.

”Jäitä hattuun tässä vaiheessa, entiset työehdot ovat voimassa niin sanotun jälkivaikutuksen ansiosta. Mutta mikäli joku jäsen on tilanteessa, että allekirjoitettavana on uusi työsopimus, silloin pitää olla tarkkana työehdoista”, Oksa huomauttaa.

Tarvittaessa apua saa, ja kannattaa hakea, liiton neuvonnasta. Esimerkiksi työehtosopimukseen ei työsopimustekstissä voi viitata, koska sellaista ei nyt ole, muistuttaa Oksa.

Neuvottelupäällikkö Oksa sanoo toivovansa, että työantajan tarjoukset paranevat mahdollisimman pian, jotta neuvottelut pääsevät jatkumaan.

”Jos näin ei käy, sitten on pohdittava asioita uudelta kantilta”, Oksa painottaa.

YTN:n hallitus keskustelee jatkosta huomenna torstaina 2. joulukuuta.


Teksti: Annamari Iranto
Kuva: YTN, muokkaus Juulia Talikka

css.php