Työmarkkinasuma purkautumassa

Käynnissä oleva työmarkkinakierros on ollut pitkä ja rankka. Valtaosa jäsenistämme järjestäytyy Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n sopimusten alle, mutta joukoissamme on myös julkisen alan insinöörejä, joiden neuvottelut ovat vasta pääsemässä vauhtiin.

Ylempien toimihenkilöiden sopimuksia on neuvoteltu useita kertoja, toista sataa päivää, useassa eri pöydässä. Tätä kirjoitettaessa työehtosopimukset on sovittu ainakin Teknologiateollisuuden, Kemianteollisuuden, Tietotekniikan palvelualan sekä ICT:n aloille. Hyväksyntäprosessissa on useita neuvottelutuloksia esimerkiksi Energiateollisuuden toimialalla sekä Suunnittelu- ja konsulttialalla.

Työmarkkinakierrosta on leimannut työnantajapuolen voimakas koordinaatio. Aitoja sopimusala- ja liittokohtaisia neuvotteluja voidaan väittää käydyn vain juhlapuheissa.

Nyt syntyneet sopimukset ja neuvottelutulokset puhuvat omaa karua kieltään. TES-korotukset ovat yleisesti noin 3,3 %:n tasolla sopimuskauden ollessa 25 kuukautta. Kiky-sopimuksessa ollut työajan pidennys on onneksi poistumassa useasta sopimuksesta.

Kiitos teille kaikille, jotka olette lakoilla tukeneet työehtosopimustoimintaamme. Kiitos myös neuvottelijoille ja tsemppiä vielä pöydässä oleville. Kierros on ollut raskas kaikille.

Lasse Laurikainen
Puheenjohtaja

css.php