Venkoilua työmarkkinoilla

Käynnissä on työmarkkinapoliittinen manööveri, jossa työteon keskeisiä ehtoja (TES) pyritään muuttamaan radikaalisti. Tavoitteena on laajentaa paikallista sopimista ja heikentää työehtoja mahdollisella yleissitovuuden poistamisella. Tämä muutosprosessi koskettaa yli 60% Helsingin Insinöörien työssäkäyvää jäsenistöä. Manööveriä johtaa Teknologiateollisuus.

Ylempien toimihenkilöiden TESsien paikallinen sopiminen hoidetaan luottamusmiesten kautta. TES-sopimiseen oleellisesti kuuluvasta painostusvalmiudesta vastaavat luottamusmiehet henkilöstön tuella. TES-sopimuksia uudistettaessa vanhan ja uuden sopimuksen välille voi jäädä ns. siirtymä, eli sopimukseton aika. Sopimusyhteiskunnassa tälle välille on sovittu jälkivaikutus, jolla TES-pohjaiset asiat jatkuvat sekä jälkisuoja, kattaen henkilöstöedustajien neuvottelumandaatin että heidän irtisanomissuojan.

Käynnissä oleva manööveri on johtanut tilanteeseen, jossa Teknologiateollisuus ry on ilmoittanut lopettavansa TES toiminnan ja siten myöskään ei vahvista jälkivaikutusta tai jälkisuojaa. Sopimustoiminnan jatkajaksi on ilmoittautunut vasta perustettu Teknologiateollisuuden työnantajat ry. He suhtautuvat jälkisuojaan juridisen yksioikoisesti. Heidän tulkintansa mukaan, koska heillä ei vielä ole sopimuksia, ei jälkivaikutusta tai jälkisuojaa myöskään ole olemassa. Näin ollen henkilöstöedustuksen tulevaisuus on katkolla. Työnantajia edustavat Teknologiateollisuus ry ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry eivät ole kyenneet vahvistamaan riittävää edustuksellisuutta työntekijöitä edustavalle YTN ry:lle. Minun mielestäni edellä mainitut teknologiateollisuuden yhdistykset ovat nyt anarkian tiellä.

Toivon vilpittömästi heille voimaa tunnustaa henkilöstöedustajien merkitys sopimustoiminnassa ja myöntävän heille suojan koko neuvottelukierroksen ajaksi.

Lasse Laurikainen
Puheenjohtaja

css.php