Monesti meille suomalaisille tyhjänpuhuminen ja tyhjännauraminen edustavat amerikkalaista pinnallisuutta, kun taas meikäläinen hiljaisuus ja jurous ovat todellisen syvällisyyden merkki. Näin ollen ilon ja innostuksen osoittaminen työpaikalla ei ole aina helppoa, eikä siihen kannusteta. Päinvastoin saa pelätä kielteistä leimautumista, jos liiaksi osoittaa työssään iloa tai innostusta. Luterilaiseen luonteenlaatuumme sopii paremmin: ”Otsa hiessä sinun on hankittava leipäsi”-sanonnan kaltainen työn synkistely.
Vaikka amerikkalaisuuden ihannointi menee joskus ylitse, on myönnettävä, että yhdysvaltalaisen yhteiskunnan menestys on ollut viimeksi kuluneen sadan vuoden aikana taloudellisesti vertaansa vailla. Sikäläinen luovuus sekä tekniset ja tieteelliset saavutukset ovat olleet globaaleja suunnannäyttäjiä, joita haastaa vain Kiinan nousu.
Amerikkalaisen Harvardin yliopiston professorina toiminut onnellisuustutkija Shawn Achor on paneutunut tutkijanurallaan työn ja onnellisuuden tutkimiseen. Hän on englanninkielisessä teoksessaan “The Happiness Advantage”, jonka nimi on suomeksi suunnilleen ”onnellisuusetu”, tuonut esiin seitsemän periaatetta, jotka hän on tunnistanut tärkeiksi menestystekijöiksi. Näitä ovat:
- Aivojen treenaaminen myönteisen psykologian keinoin: opettaen meitä keskittymään asioiden myönteisiin puoliin.
- Mielenlaatumme on vipuvarren tukipiste: sen muuttaminen aiheuttaa suuremman parannuksen kuin kovempi vivunvääntö.
- Tetris-ilmiö: tietokonepelin tavoin opetamme aivomme näkemään asioissa myönteisiä piirteitä.
- Tipahtaminen ylöspäin: välttämättömistä takaiskuista selviytyminen ja niistä oppiminen.
- Zorron ympyrä: Lännensankari piirsi miekallaan maahan ympyrän, joissa oppilaat voivat taistella ja vasta taitojen karttuessa voi siirtyä laajempiin haasteisiin, jolloin tehtävät ovat aina hallittavia.
- 20 sekunnin sääntö: Tartumme työssä asioihin, joiden aloittaminen on helppoa ja nopeaa, ja tärkeät asiat on tavalla tai toisella nostettava esiin, että ne tulevat helpommin hoidetuiksi.
- Investoinnit sosiaaliseen pääomaan: vahvat sosiaalisen tuen lähteet ja verkostot sekä hyvät sosiaaliset suhteet työtovereiden kesken auttavat meitä menestymään.
Tämä työonnellisuustutkimus kannattaa ottaa vakavasti, sillä se perustuu moniin tieteellisiin havaintoihin, eikä vain yksittäisen kirjailijan väittämiin. Sitä voi suositella vaikka sadepäivien kesälukemistoon.
Myös Suomen eduskunnassa on havahduttu onnellisuuden merkitykseen työssä sekä työinnostuksen ja tuottavuuden yhteyteen. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan tilaama selvitys korostaa työntekijöiden sisäistä motivaatiota ja innostusta tärkeänä tekijänä tuottavuuden parantamisessa. Työelämässä voidaan saavuttaa samalla sekä tuottavuuden ja kilpailukyvyn paranemista että työntekijöiden hyvinvoinnin ja onnellisuuden kasvua. Tässä nämä ovat pikemminkin sekä-että kuin joko-tai kysymyksiä, eivätkä niin kuin hallituksen kaavailemassa työajan pidentämisessä, joka ottaa pois vapaa-aikaa vähentäen onnellisuutta ilman, että se edes aidosti lisäisi tuottavuutta.
Vaikkemme voi muuttaa yksin koko suomalaista yhteiskuntaa tai koko kansakunnan suhtautumista työhön, voimme muuttaa omaa ajatteluamme. Voimme esimerkillämme johtaa lähipiireissämme muitakin työn ilon, innostuksen ja sitä kautta paremman tuottavuuden tielle.
– Luottoukko –
Lisätietoa:
“The Happiness Advantage” by Shawn Achor. Book Review: By Ivo Dias de Sousa, 11/04/2014 + Shawn Achor’s TED talk “The happy secret to better work”.
The Happiness Advantage: ”The Unofficial Review Guide”.
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 3/2014: ”Sisäinen motivaatio – Tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat”, Frank Martela & Karoliina Jarenko.