Ensimmäinen päiväni lakkovahtina

Joulukuussa 2019 olimme työpaikalla historiallisen tilanteen edessä. Koko pitkän työurani aikana ei YTN ollut julistanut työpaikkaamme koskevaa lakkoa ja tämä kaikki oli meille kovin uutta. Onneksi paikalliset asiamiehet järjestivät perehdytystä yritysyhdistykselle, kertoivat toimintatavoista lakon aikana ja jakoivat meille lakkoliivit ja painettua materiaalia eteenpäin annettavaksi.

Koska koko tilanne oli uusi ja poikkeava, työpaikalla keskusteltiin kahvipöydissä lakkoa edeltävällä viikolla aiheesta kiihkeästi; joukossa oli työtovereita sekä puolesta että vastaan ja argumentointi kävi välillä kiihkeänäkin. Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että talkootöistä olisi päästävä eroon ja saatava riittävät palkankorotukset. Mikäli nyt emme pidä oikeuksistamme kiinni, käy tulevaisuudessa niin että heikennykset lisääntyvät jokaisella sopimuskierroksella.

Ensimmäinen lakkopäivä, maanantai 9.12., koitti tuulisena ja kylmänä. Onneksi olin varautunut sään mukaisesti toppapuvulla ja paksuilla talvikengillä. Saavuin paikalle kello 7:00 kuten olimme lakkovahtiporukassa sopineet, mutta tapasin paikalla jo valmiina kaksi kollegani, jotka olivat pystyttämässä telttakatosta ja kaasugrilliä toimistotalon pääoven eteen. Loput lakkovahdit saapuivatkin paikalle puoli kahdeksaan mennessä, jolloin sovimme päivystyspaikat ja jäimme jännittyneinä odottamaan, kuinka moni jäisi kotiin ja saapuisiko paikalle paljon järjestäytymättömiä rikkureita.

Koska työpaikkakampuksillamme sijaitsee myös muita lakon ulkopuolella olevia yrityksiä, kyselimme kaikilta paikalle tulijoilta heidän käyntinsä syytä, toivottaen hyvää huomenta ja tarjoten YTN:n lakosta kertovia lentolehtisiä. Aamupäivällä ihmisiä liikkui paljonkin, mutta lähes kaikki olivat matkalla muihin yrityksiin ja meidän firmamme väki pysyi suurelta osin poissa. Tämä paransi motivaatiotamme ja sai meidät jopa hilpeälle tuulelle; olimme ylpeitä työtovereistamme, jotka ymmärsivät yhteisen ponnistuksen merkityksen ja jäivät lakkoon!

Koska yrityksemme pääkonttori sijaitsee työpaikallamme, tuli paikalle tietenkin johtajasopimuksellista väkeä, jotka ovat YTN:n lakon ulkopuolella, samoin kuin normaali määrä ulkomailta saapuvia asiakkaita ja pääkonttorissa vierailevia ulkomaisia työntekijöitä. Heille toivotimme hyvää päivänjatkoa ja kerroimme Suomen työmarkkinatilanteesta ja lakosta, jonka tarkoitus on vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja. Keskustelin pitkään erään suuren asiakasyrityksemme ranskalaisen johtajan kanssa, ja hän ymmärsi erinomaisesti tarkoituksemme; Ranskassa osataan näet arvostaa myös ylempien toimihenkilöiden lakkoilua!

Päivän kohokohta oli, kun liittojen ja YTN:n väki kävi paikalla tuomassa lakkovahdeille munkkeja ja kuumaa kaakaota. Lämmin juoma tuli tosiaan tarpeeseen viiman ja tuiskun keskellä!

Kaiken kaikkiaan lakko onnistui hyvin, laskujeni mukaan esimerkiksi vastuullani olevassa rakennuksessa kävi päivän aikana töissä vain 28 rikkuria. Tavallisina päivinä talossa työskentelee noin 400 ihmistä.

– Luottamusmies -69 –

css.php