Kun insinööri ekoilee

Ilmaston lämpeneminen painaa päälle ja tarttis tehdä jotain asialle. Tätä on nyt joka puolella toitotettu. Pari vuotta sitten ostetut aurinkopaneelit olivat ensimmäinen askel kohti kestävää kehitystä. Talvikuukausiksi sähkölämmitteinen omakotitalomme tarvitsisi vielä lisää tekniikkaa selvitäkseni omalta osaltani ilmastopäästöjen leikkauksista. Suomessahan asuminen, liikenne ja ruoka ovat suurimmat päästöjen aiheuttajat.

Mieleeni palasivat vanhat ajat, kun olen seurannut keskustelua ilmaston lämpenemisestä. Noin suuret päästöleikkaukset eivät ole mitenkään mahdollisia, mitä nyt vaaditaan.

Noh, ei ollut aikoinaan mahdollista autojen katalysaattoreiden toimintakaan Suomen olosuhteissa. Ei ollut myöskään mitenkään mahdollista rajoittaa metsäteollisuuden mustalipeäpäästöjä vesistöihin. Miten onkin nyt mahdollista, että mustalipeän poltolla kattiloissa tehdään kunnolla rahaa, ja se koetaan tänä päivän tärkeäksi raaka-aineeksi?

Ei tietenkään ollut mahdollista saada tuulienergiasta kannattavaa ilman tukia. Täysin mahdotonta oli myös pienentää autojen päästöjä ja polttoaineen kulutusta. No mitä nyt vähän huijattiin siinä sivussa ja Skodanikin kutsuttiin ohjelmistopäivitykseen, mutta paljon parannusta kuitenkin tuli.

Mietiskelen aika ajoin, miten olisi mahdollista leikata omaa hiilijalanjälkeäni helposti ja juuri mistään tinkimättä. Silmiini sattui Member+ -jäsenetusivuja selaillessani OptiWatin mainos. Tiesin kyllä, että huoneen lämpötilan lasku asteella pienentää sähkölaskua noin 5 %, mutta ei se niin paljoa motivoinut, että olisin pattereita viitsinyt alkaa säätämään. Verbaalisen palautteen määrä ja laatu olisivat todennäköisesti joko lämmittäneet kodin ilmapiirin tulikuumaksi tai jäätävän kylmäksi, kun olisin unohtanut muuttaa asetuksia.

Luettuani OptiWatin perustelut, miksi järjestelmä kannattaa hankkia, olin vakuuttunut sen hyödyistä. Tämän jokainen fysiikkaa lukenut ja töissä kodin ulkopuolella käyvä pystyy ymmärtämään. Joten laitteisto tilaukseen ja karkeasti 30 % pienennys kodin lämmityksen päästöihin. Eihän tämän pitänyt olla mahdollista!

Enää olisi ratkaistavana se ruokaongelma, mutta suomalainen mies ei ikinä ötököitä syö, eihän?

– Jukuri – 

css.php