Nyt on satsattava tulevaisuuteen

Vain innovaatioilla noustaan koronakriisistä kukoistukseen.

Tilastojen mukaan ennen kesälomia ansiosidonnaisella työttömyysturvalla oli 7700 suomalaista insinööriä, diplomi-insinööriä tms. teknisesti koulutettua. KOKO-kassasta sai työttömyysturvaa keväisen koronakriisin myötä 4 300 vastalomautettua insinööriä. Korkeasti koulutettujen KOKO-kassaan tuli huhti-toukokuussa noin 15 000 ensihakemusta, joista hakemuksista 85 % liittyy juuri lomautuksiin. Kesällä lomautusten määrä ei ole suuresti noussut, mutta tulevan syksyn ja talven kehitys on vielä sumun peitossa. 

Lomautukset ja muut toiminnan alasajotoimenpiteet suojaavat lyhyellä tähtäimellä yritysten kassaa, mutta samalla syövät sen tulevaisuutta. Varsinkin, jos tuotekehityksestä ja tulevaisuuden kilpailukykyä rakentavista investoinneista luovutaan tai niitä lykätään, vaarana on, että nousuun pääsy hidastuu ja vaikeutuu entisestään. Viisaasti johdetut yritykset investoivat nyt koulutuksiin, ja panostavat tulevaisuuteen välttämällä lomautuksia. Henkilöstön osaamiseen sekä TKI-toimintaan panostamalla ylläpidetään yritysten palvelujen ja tuotteiden kilpailukykyä markkinoilla. 

Koronakriisi itsessään on pakottanut luovuuteen ja innovointiin yritysten toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi poikkeusoloissa. Nyt tätä suomalaisten insinöörien kyvykkyyttä nopeaan reagointiin ja joustavuuteen pitää edelleen hyödyntää. Kriisitietoisuus voi auttaa yrityksiä kysymään, miten ne voivat entistäkin paremmin palvella asiakkaitaan kriisin tuomin opein. Voivatko rohkeat nyt voittaa markkinaosuuksia varovaisilta? Jos kilpailijat ovat kriisiaikana herpaantuneita, olemmeko me hereillä?

Kriisissä tarvitaan muutosta ja se pakottaa innovointiin. Kriisistä täytyy ensiksi selviytyä, mutta siitä voi myös tulla ponnahduslauta uudelle kukoistukselle. Koronakriisi on suistamassa globaalin talouden kriisiin, jollaista ei ole nähty sitten toisen maailmansodan, ja se ravistelee kansakuntien kilpailukykyä. Sotien jälkeen Suomi teollistui tekemällä uusia tuotteita ja rakentamalla raunioille entistä parempaa. Löydämmekö voimaa tehdä taas jotain vastaavaa?

Suomalaisen insinöörin on nyt luotettava itseensä, sillä ilman insinöörejä emme yhteiskuntana nouse ongelmistamme. Insinööreillä on avaimet teollisuutemme uudelleensuuntaamiseen ja koronakriisin aiheuttaman luovan tuhon jälkeiseen nousuun. Innovaatioilla voimme päästä uuteen kukoistukseen. 

Helsingissä 12.8.2020

LUOTTOUKKO

css.php