Euroalueelta mallia palkankorotuksiin

Erikoistutkija Timo Eklund ja ekonomisti Paavo Hurri.

Insinööriliiton ja Teollisuusliiton asiantuntijat huomauttavat, ettei suomalaisen teollisuuden kilpailukyky ole palkankorotusten vuoksi vaarassa. YTN on nyt päätynyt irtisanomaan kaksi teknologiateollisuuden sopimustaan.

Euroalueella on luvassa ostovoimaa varsin hyvin tukevia korotuksia, mutta meillä keskustelu teknologiateollisuuden ensi vuoden palkoista on hyytynyt kokonaan. Insinööriliitto IL ry ja SAK:lainen Teollisuusliitto järjestivät aiheesta mediatilaisuuden tänään, päivänä, jona sopu viimeistään olisi pitänyt saada aikaan. YTN onkin nyt päättänyt irtisanoa Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa solmimansa kaksi ylempien toimihenkilöiden sopimusta eli teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan työehtosopimukset.

”Tilanne on valitettava. Työnantajan käsitys korotusten riittävästä tasosta oli liian matala, eikä yleiskorotukselle löytynyt ymmärrystä”, perustelee neuvottelupäällikkö Petteri Oksa päätöstä YTN:n sivuilla.

Myös Teollisuusliitto on irtisanonut omat ”teknon” työehtosopimuksensa, eli teknologiateollisuuden työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen sekä malmikaivosten ja pelti- ja teollisuuseristysalan työehtosopimukset.

IL:n ja Teollisuusliiton tilaisuudessa ekonomisti Paavo Hurri IL:stä ja erikoistutkija Timo Eklund Teollisuusliitosta huomauttivat, että palkankorotuksiin on varaa. Työvoimakustannukset nousevat myös muualla euroalueella, kirjoittaa Insinööri-lehti artikkelissaan.

Iltalehti mainitsee jutussaan Saksan korotukset, joissa puhutaan 6,5:n ja jopa yli 10 prosentin korotuksista vuoden, puolentoista aikana. Alankomaissa tahti on 11 prosenttia kahden vuoden aikana.

Neuvottelujen jatkosta kotimaisten sopimusten osalta ei tässä vaiheessa ole tarkempia tietoja.


Koonnut: Annamari Iranto
Kuva: Kuvakaappaus Insinööri-lehden sivulta (kuva: Janne Luotola)

css.php