Kohti tasapainoista hyvinvointia

”Kun elämässä on tasapaino tosiasioiden ja tosikivojen juttujen välillä, niin jaksaminen, palautuminen ja elämän mielekkyyden löytäminen on helpompaa”, sanoo hyvinvointivalmentaja, tietokirjoittaja, yrittäjä, diplomi-insinööri Joni Jaakkola Työnhakuveturin webinaarissa 22.1.2020. Esityksen teema ”Priorisoi itsesi – energisoi työnhakusi” keskittyy hyvinvoinnin perustekijöihin ja tavoitteiden saavuttamiseen.

Lähtökohtana hyvinvoinnille, oli elämäntilanne sitten mikä tahansa, on laittaa elämän perusasiat kuntoon. Tutut asiat – uni, ravinto, liikunta – muodostavat arjen positiivisen syklin, jossa jokainen osatekijä vaikuttaa toiseen. Tärkeää on pitää huolta siitä, että vaikutus on positiivinen ja elämässä jaksaa tehdä itselleen mielekkäitä, palkitsevia asioita.

Priorisoi nukkuminen

Suurin osa meistä tarvitsee säännöllistä unta vähintään 7–9 tuntia yössä voidakseen hyvin ja ollakseen energinen arjessa.

– Väsynyt voi antaa kaikkensa, mutta ei koskaan parastansa, sanoo Jaakkola.

Nukahtamiseen auttaa kevyt päivittäinen liikunta, sopiva iltapala ja illan rauhoittaminen sähköposteilta tai sosiaalisesta medialta vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Syö ateriasi rauhassa

Säännöllinen ateriarytmi pitää energiatason korkealla koko päivän.

– Ravinnon laadulla on suuri merkitys jaksamiseen, mutta myös syömisen laatu ratkaisee. Kiireessä ei kannata aterioida.

Jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan ruokafilosofian, voi esimerkiksi aterioida 80/20 -säännön mukaisesti. Joustavalla suhtautumisella voi viikkoateriaan sisällyttää hyvinkin 20 % rennompaa syömistä, herkkuja tai kavereiden seurassa nautittuja hampurilaisia!

Pidä vireyttä yllä liikunnalla

– Liikunnan on hyvä olla monipuolista, säännöllistä ja mielekästä, sanoo Jaakkola.

Liikunnalliseen viikko-ohjelmaan suositellaan kaksi kertaa vastusharjoittelua lihaskunnon ylläpitoon, esimerkiksi voimailuharjoitukset kuntosalilla. Lisäksi olisi hyvä löytää kaksi tuntia aikaa kestävyysliikuntaan, vaikkapa lenkkeilyä tai kävelyä. Yli 6000 askelta päivässä on sopiva hyötyliikunnan lähtökohta, josta voi vähitellen nostaa määrää esimerkiksi lähelle 10 000 askeleen rajaa.

Elämänmuutos vie aikaa

Kun  on päättänyt muuttaa elämäntapaansa, on hyvä ymmärtää, ettei muutos tapahdu hetkessä. Anna itsellesi aikaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen!

Oman tavoitteen asettaminen ei riitä, jos lopputulosta ei näe riittävän arvokkaana tai mielekkäänä.

– Tavoite on oltava jotakin kohti, ei pois jostakin. Sitä voi ajatella vaikkapa taksimatkana. Kun nouset taksiin, pyydät ajamaan johonkin suuntaan, et pois siitä, missä olet.

Jotta tavoitteeseen on mahdollista päästä, on sen oltava selkeä, toteuttamiskelpoinen, omissa käsissä ja ainakin jollakin tapaa mitattavissa oleva. Muutoksen energia tulee sisäisestä motivaatiosta. Harva pääsee onnelliseen lopputulokseen jonkun toisen käskystä.

– Tee konkreettiset hyvinvoinnin välitavoitteet omaan viikkokalenteriisi. Rytmitä tavoitteita esimerkiksi siten, että päätät laittaa ensin unirytmin kuntoon, sitten keskityt seuraavassa jaksossa liikunnan lisäämiseen tai kunnollisen ravinnon saantiin. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, neuvoo hyvinvointivalmentaja Jaakkola.

Tuttuja, mutta aina niin käytännöllisiä neuvoja jaksamisen tueksi. Taidanpa lisätä omaan viikkopäivyriini tunnin kävelyä PPP-mallilla: Pitää Pystyä Puhumaan.

Sointu Högström

Jos Joni Jaakkolan opit kiinnostavat enemmän, niin löydät hänet LinkedInistä.

Työnhakuveturin valmennuksista ja kevään ohjelmasta lisätietoa >>

css.php