Insinöörin extra-illallinen viikonlopun ratoksi

Taannoisten Gastro Helsinki -messujen innoittamana HI:n toimisto laati messujen annista ehdotuksen tulevaisuuden insinööri-illalliseksi, onhan meillä kaiken muun lisäksi myös vankkaa ravintolaosaamista omasta takaa.

Helsingin Insinöörit HI ry:n toimistoassistentti Juulia Talikka on muun osaamisen ohella koulutettu kokki, joten ehdotukset illalliselle ovat nyt ammattilaistasoa. Tälle viikonlopulle ateriakokonaisuutta ei tosin pääse toteuttamaan, sillä kaikkia aineksia ei kaupoista vielä ole saatavilla.

Inssi-illallisen käynnistävä aperitiivi vie makumatkalle Portugaliin. Per Se’ssä on se hyvä puoli, että suuresta sokeripitoisuudestaan huolimatta siinä on sokeria melkein puolet esimerkiksi Camparin sokerista. Makukin on jotenkin raikkaampi, totesi HI:n gastroryhmä.

Kokin kommentti: Aperitiivilla herätellään ruokahalua ja tähän portugalilainen Per Se sopii mainiosti. Nauti juoma hyvin viilennettynä, jopa jääpalojen kanssa. Jos kaipaat aperitiiviisi kuplia, voi Per Se’n joukkoon lisätä kuohuviiniä tai kivennäisvettä oman maun mukaan.

Gastro-messujen ehdoton vetonaula insinöörisilmin katsottuna oli tietenkin ehta insinööriliha: 3D-tulostettua lihaa markkeeraava kasviproteiinituote, jota valmistaa israelilainen Redefine Meat -yhtiö. Suomeen tuote on tulossa aluksi vain tukkumyyntiin yhtiön Hollannin-tehtaalta.

Tulevaisuuden insinööri-illallisen raaka-aineeksi yrityksen valikoimasta Juulia päätti napata tuotteen, jonka ”lihanimike” olisi lampaan flank steak (kasvissyöjille tiedoksi, että eläimen kylkeä tai hienommin sanottua kuvetta siinä syötäisiin). Vain yrityksen flank steakit nimittäin ovat 3D-tulosteita, muut tuotteet tavanomaisempaa kasviproteiinimassaa.

Kokin kommentti: Redefine Meatin Lamb Flank muistutti, nimensä mukaisesti, maultaan lammasta, joten tämän kanssa voisi edetä perinteisesti. Kermaperunat ja punaviinikastike sopivat lampaan kanssa yhteen erinomaisesti. Täysin vegaanisen annoksesta saa korvaamalla kermaperunat viipaleperunoilla, jotka ladotaan vuokaan, voidellaan timjamilla maustetulla oliiviöljyllä ja viimeistellään sormisuolalla. Pidä myös huolta, että kastikkeeseen tarkoitettu punaviinikin on vegaanista – osa viineistä nimittäin kirkastetaan yhä eläinperäisillä raaka-aineilla.

Alkuruuan pääainesosa on mozzarella, mutta ei mikä tahansa mozzarella: alkupalan valmistamisen aloittamista pitää odottaa siihen asti, että italialaisia herkkuja nyt maahantuova yritys Monditaly Finland Oy lunastaa lupauksensa mozzarellan ja burratan valmistuksen aloittamisesta lähituotantona Suomessa, mitä todennäköisimmin HI:n toiminta-alueella.

Nyt joku varmaan tuumii, että kyllähän täällä jo nyt tehdään mozzarellaa, mutta ehei, nyt ei ole kyse mozzarellan kaltaisesta tuotteesta, vaan aitoon italialaiseen tyyliin tehdystä tuoreherkusta. Lupaus on, että sitä olisi saatavilla vielä tämän vuoden aikana.

Kokin kommentti: Mozzarellan pariksi sopii oliiviöljyllä ja balsamiviinietikalla marinoidut kirsikkatomaatit, unohtamatta marinadista valkosipulia ja yrttejä. Kärsivällisempi kokki paahtaa tomaatit uunissa ennen marinointia, mutta maukkaita niistä tulee ilmankin tätä askelta. Oman makunsa mukaan voi alkuruoan joukkoon viipaloida myös miedompaa sipulia, kuten salotti- tai hopeasipulia. Annoksen kokoaminen onnistuu repimällä mozzarellasta sopivia suupaloja ja asettelemalla ne tomaattien ja sipulien päälle kauniille lautaselle. Annos viimeistellään rouhitulla mustapippurilla ja tuoreella basilikalla.

Aterian kruunaa kaikille insinööreille maistuva Irish Coffee, tietenkin Tullamore D.E.W. -viskillä.

Kokin kommentti: Entistä insinöörimäisemmän tästä juomasta saa korvaamalla viskin Jaloviinalla. Kokeile lisäksi kahvin tai kerman maustamista eri mausteilla, kuten kardemummalla tai kanelilla.

Alla tulevaisuuden insinöörin menu vielä kokonaisuudessaan, vieraillekin tulostettavaksi.

MENU INGENJÖR

Alkumaljaksi Per Se Aperitivo
***
Helsinkiläistä mozzarellaa ja marinoitua tomaattia
***
3D-tulostettua lihaa kermaperunoiden ja punaviinikastikkeen kera
***
Kahvi irlantilaisittain

Tämä illallisehdotus ei muuten ole ensimmäinen HI:n tarjoama kurkistus tulevaisuuden ruokaan. Korkean teknologian seminaarimme alkuvuodesta 2021 käsitteli aihetta perusteellisesti: seminaaritallenne on katsottavissa YouTubessa.


Teksti: Annamari Iranto ja Juulia Talikka
Kuva: Redefine Meat

css.php