Jukka Kari: parhaat kuvat vaativat suunnittelua

Helsingin Insinöörit järjesti tänä kesänä valokuvakilpailun, jossa kaikilla jäsenillä oli mahdollisuus jakaa kesänsä värikkäimmät hetket. Kysyimme kilpailun voittaja Jukka Karilta, milloin hän otti elämänsä ensimmäiset kuvat ja keitä valokuvaajia hän pitää inspiroivina esimerkkeinä. Pyysimme häneltä myös muutaman vinkin aloittaville harrastelijoille. 

Koulutukseltaan Jukka Kari on koneinsinööri, nykyisin hän viettää eläkepäiviä.. Jukan harrastus alkoi vuonna 1971, kun yhteislyseoon tuli uusi opettaja, joka perusti kouluun valokuvauskerhon. Parhaiden kavereidensa kanssa Jukka Kari liittyi mukaan toimintaan. Kerholla oli oma kamera (Leica M3) ja suurennuskone, joita jäsenet saivat lainata. Jukka hankki kuitenkin myös oman filmijärjestelmäkameran. Siitä se lähti!

Mikä valokuvaamisessa on sinulle tärkeintä?

– Yhdessäolo ja luonnossa liikkuminen. Suurin osa ystävistäni harrastaa valokuvausta jossain muodossa. Vaihtelevissa kokoonpanoissa teemme kuvausretkiä eri paikkoihin. Yhteislyseon valokuvauskerhokin toimii edelleen kaveriporukkana, joka kokoontuu muutamia kertoja vuodessa. Harmillisesti korona-aikana kokoontumiset ovat jääneet väliin, Jukka kertoo.

Haluaisitko jakaa suosikkikuvasi, jonka olet kuvannut, ja kertoa, miksi juuri tämä kuva on lempparisi?

Tässä on kuva Torronsuon kansallispuistosta muutaman vuoden takaa.

Aamusumu. Kuva: Jukka Kari

– Mielestäni onnistunut kuva, joka ei tullut periaatteella ”tuossa hyvä kohde, otanpa siitä kuvan”, vaan vaati suunnittelua. Sumukuvat ovat sellaisia, joita olen aina halunnut kuvata. Sumun muodostuminen vaatii tietynlaiset sääolosuhteet, joiden selvittämisestä kuvausretkelle lähtö alkaa. Pitää selvittää muun muassa kohteen pilvisyys, lämpötila, ilman suhteellinen kosteus, kastepistelämpötila, tuulen voimakkuus, auringon nousuaika.

Jukka Kari, omakuva

Herätys 03:30, aamupala, kuvausvälineet ja pienet eväät autoon ja matkaan. Onneksi perillä oli hieno sumu. Kuva otettu Torronsuon luontotornista auringon noustessa hieman kuuden jälkeen.

Miten kuvailisit kuvaustyyliäsi?

– Kuvaustyyliäni voisin kuvailla sanoilla hetki, tunnelma, aito ja muisto. Käsittelen kuvia aika vähän. Useimmiten teen vain valotuksen korjauksen, huippuvalojen ja varjojen säädön, kuvan oikaisun sekä rajauksen.

Onko sinulla mielessäsi joitakin valokuvaajia, joiden työt inspiroivat sinua?

– Esimerkiksi Ansel Adams, Hannu Hautala, Jorma Luhta ja Markus Varesvuo ovat antaneet osviittaa mitä ja miten kuvata.

Voisitko antaa muutaman vinkin valoittavalle valokuuvaajalle?

1) Opettele käyttämään kameraasi.
2) Kuvaa raakakuvia, jos kamerassasi on tämä vaihtoehto.
3) Unohda automaattiohjelma. Käytä aukon esivalintaohjelmaa.
4) Tarkista myös tausta, ettei esimerkiksi kohteen päästä kasva lipputanko.
5) Vaihtele kuvauskorkeutta. Polvistu, heittäydy mahalleen tai kiipeä jonkin päälle.
6) Käy kurssilla. Aikuis- ja työväenopistoista löytyy hyviä ja edullisia kursseja sekä aloittelijoille että pidempään harrastaneille.


Teksti: Jukka Kari ja Ekaterina Nikitina
Artikkelikuva: Jukka Kari

css.php