Lähtölaukaus rakkauden kesään 2022

Suomenlinnan kesäteatteri tarjosi HI:n teatterinnälkäisille jäsenille ihanan laskeutumisen lomakauteen: kauniissa kesäillassa uniikissa miljöössä esitetty Shakespearen klassikkonäytelmä upposi yleisöön.

HI:n jäsenilleen järjestämä teatteri-ilta keräsi paikalle parisataa teatterin ystävää, siis jäsenet ja seuralaiset yhteenlaskettuna. Kappale oli William Shakespearen klassikko Kuten haluatte, tällä kertaa myös näyttelijänä ja kirjoittajana tunnetun Jussi Nikkilän mielestäni varsin oivallisena ohjauksena.

Esitys paitsi viihdytti, sai myös ajattelemaan, eli ei välttämättä päästänyt katsojaansa ihan helpolla, vaikka tarjosikin niin komediallisuudessaan kuin akrobaattisia piirteitä sisältävässä kehollisuudessaankin sopivasti kesäteatteriin kuuluvaa kepeyttä. Ehkä ne hieman päälleliimatuilta tuntuvat seksiviittaukset ja sen uuh-niin-kesäteatterikliseisen pierun olisi voinut jättää pois, mutta kokonaisuus jäi ilman muuta plussan puolelle.

Sukupuolirajat ylittävä roolitus tuotti esitykseen oikeasti sisältöä, eli ristiin roolittaminen oli tässä teoksessa paljon enemmän kuin vain perinteistä housuroolin esittämistä. Sen merkityksellisyys kasvoi toki myös näyttelijöiden tulkinnoista.

Sukupuolisen ristiin roolituksen voi nähdä myös kommenttina teatterin viimeaikaiseen kuka-voi-esittää-mitä -keskusteluun. Hyvä puheenvuoro siihen.

Sopiva ajoitus lomakauden alkuun

Alun perin HI oli varannut itselleen koko näytöksen, eli nyt ei voi kuin pahoitella niiden puolesta, jotka eivät ajoissa ilmoittautuneet mukaan, enempikin porukkaa esitykseen olisi mahtunut.

Jos perinne jatkuu ensi vuonna, tilaisuuteen kannattaa ehdottomasti tarttua, sillä Suomenlinnassa kesäteatteri-illasta tulee aina kokonaisvaltainen elämys.

Vaikka sää oli kaunis, ”teatterisalissa” muurien sisällä oli toki viileää. Talon tarjoamat huovat tulivat tarpeeseen.

Hyvin kelpasivat myös HI:n tarjoomukset, väliajalla nautitut kuumat kahvit ja teet suloisen lämpimien voisilmäpullien kera. Väliajalla ja esityksen jälkeen kuuluneet yleisön kommentit sekä näytelmästä että koko tapahtuman annista olivat enemmän kuin kiittäviä.

”Tosi hyvä esitys! Onneksi tämä oli nyt tarjolla tällaisena tapahtumana, muuten tänne lähteminen jää helposti aikomisen asteelle.”

”Sopi hyvin juhannukseen tällainen rakkauden ylistys!”

”Pehmeä lasku töistä lomatunnelmaan, todella hyvä ajoitus tapahtumalle.”

Kiitos kaikille osallistuneille, vahva suositus muillekin mennä katsomaan esitystä ja oikein hyvää juhannusta ihan kaikille!


Teksti ja kuva: Annamari Iranto

css.php