Liitossa parasta on yhteisöllisyys

Työelämän turvaverkoista ykköseksi nousee helposti työttömyysturva. Mutta liiton jäsenyys tuo mukanaan yhteisöllisen tekemisen jonka myötä ymmärrys siitä, mitä jotkut ovat tehneet puolestasi, kasvaa.

Julkisessa keskustelussa nousee aika ajoin esiin, kuinka etenkin nuoret tyytyvät vain niin sanotun Loimaan kassan eli YTK:n jäsenyyteen ammattijärjestön jäsenyyden sijaan. Muun muassa Yle uutisoi asiasta linkittäen ilmiön korona-aikaan.

”Järjestäytymisen tärkeyden ymmärtäminen on pienen ajatustyön takana”, sanoo Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry:n puheenjohtaja Nicole Ojala.

”Mutta suunta on hyvä, tietoisuus lisääntyy.”

Ojalalle itselleen järjestökentällä toimimisessa on ennen kaikkea kysymys yhteisöllisyydestä, yhdessä vaikuttamisesta.

”On mahtavaa päästä työskentelemään tärkeiden asioiden parissa fiksujen ja osaavien tekijöiden kanssa. Liittoyhteisössämme on upeita ihmisiä ja ilmapiiri on sen ansiosta loistava”, Ojala hehkuttaa.

Järjestötyön merkityksen opiskelevalle tai jo työelämään astuneelle insinöörille Nicole Ojala kiteyttää hyvin.

”Kun saa ensimmäisen työpaikan omalla alallaan, on esimerkiksi ensimmäisen palkan takeena se, mitä joku on aikaisemmin tehnyt puolestasi. Eli on dataa, jolla voit perustella palkan määrän, eikä kaikkea tarvitse neuvotella itse. Lisäksi yksi merkittävin osa liiton saavutuksista näkyy työehtosopimuksissa. On tärkeää ymmärtää mitkä oikeudet työntekijälle tulevat laista ja mitkä työehtosopimuksista.”

Se yhteisesti neuvoteltu palkka kerryttää sitä kenties joskus tarvittavaa työttömyysturvaa ja myöhemmin tulevaa eläkettä, eikä lain turvaa parempia työehtojakaan saa pitää itsestäänselvyytenä.

Nicole Ojala muistuttaa, että myös jäsenedut ovat hyvä houkutin.

”Edut ja palvelut sekä yhdessä tekeminen, kyllä se kiinnostaa myös nuoria”, hän sanoo.

Ojalan tie aktiiviksi alkoi opiskeluaikojen tutortoiminnasta, jossa UIO tuli tutuksi. Sitten vuorossa oli yhteyshenkilökoulutus, sitten UIO:n hallituspaikka. Kuluvan vuoden hän on toiminut UIO:n puheenjohtajana ja aloittaa ensi vuonna opiskelijoiden emoliiton eli Insinööriopiskelijaliitto IOL ry:n puheenjohtajana. Ojala on myös Helsingin Insinöörit HI ry:n hallituksen varajäsen.


Teksti: Annamari Iranto
Kuva: Nicole Ojalan arkisto

 

css.php