Mentoriohjelma jatkuu – HI hakee uusia mentoreita

Keväällä käynnistynyt Metropolia Ammattikorkeakoulun ja HI ry:n insinööriopiskelijoiden mentoriohjelma saa jatkoa. Opiskelijoilla näyttää olevan mentoreille valtava tarve, joten lisävoimia kaivataan.

Kun HI ry viime keväänä haki mentoreita insinööriopiskelijoille, mukaan ilmoittautui 12 mentorointiin valmista yhdistyksen jäsentä. Mentoria itselleen kaipasi yhteensä 71 tekniikan alan opiskelijaa, joten sanomattakin on selvää, että suuri joukko opiskelijoita jäi ilman mentoria.

Niinpä Helsingin Insinöörit etsii jälleen mentoroinnista kiinnostuneita, työelämässä aktiivisesti toimivia jäseniään eri alojen insinööriopiskelijoiden tueksi.

Yksi keväällä mentoroinnin aloittaneista HI-läisistä on aikoinaan teleinsinööriksi kouluttautunut Ari Tuominen. Motivaatio kumpusi halusta pysyä ajassa kiinni ja kehittyä itse valmentajana, sellaista otetta kun vaativat niin nykyinen työ kuin vapaa-ajan toiminta Lions-aktiivina.

Helsingin teknillisestä opistosta vuonna 1978 valmistunut Tuominen on elävä esimerkki siitä, että työelämä voi viedä aika lailla erilaisiin tehtäviin kuin mitä koulutuksen perusteella voisi olettaa. Se ei suinkaan ole haitaksi mentoroinnissakaan, sanoo tätä nykyä ennen kaikkea B2B-myynnin asiantuntijana työskentelevä Tuominen.

”Olen lähtenyt liikkeelle siitä, että kerron oman tarinani, ja kuuntelen, millainen tarina aktorilla on kerrottavanaan. Oma polkuni todistaa hyvin sen, että vahvuuteni eivät olleetkaan siellä missä kuvittelin”, Tuominen kertoo.

Tämä ilmeni jo aivan uran alkuvaiheessa Tuomisen aloitettua työt Nokialla.

”Olin huono suunnittelija, mutta esimieheksi kelpasin”, hän nauraa.

Uniikkeja kohtaamisia

Ari Tuominen painottaa, ettei mentorin ja aktorin yhteistyölle ole valmista mallia, vaan kokonaisuus muotoutuu aina omanlaisekseen. Hän itse otti keväällä kolme mentoroitavaa opiskelijaa.

”He olivat keskenään hyvin erilaisissa tilanteissa. Yksi oli juuri aloittanut opinnot, toinen jo tekemässä insinöörityötään. Kolmas oli opintojensa keskivaiheilla”, Tuominen kertoo.

Työ jatkuu kaikkien kanssa syksyllä, mutta kuinka kauan, sitä ei voi ennalta tietää. Tapaamiskertojen välit voivat olla pitkiäkin. Jollekin voi riittää muutama tapaaminen, joku tarvitsee tukea pidempään. Mentoriksi alkavan on oltava valmis antamaan aktorille aikaansa.

”Täyttä työpäivää tekevän on varauduttava siihen, että ei mentorointi mikään läpihuutojuttu ole, jo yhteen tapaamiseen menee helposti puolitoista tuntia ja matkat päälle”, Tuominen muistuttaa, vinkaten samalla toimivan keinon säästää aikaa:

”Aktorin voi kutsua omalle työpaikalle. Siinähän syntyy samalla aito kosketus työelämään, johon tuleva insinööri kenties on sijoittumassa.”

Hän itse on jo siirtynyt niin sanotusti työelämän konsulttioksalle, joten aikaa on enemmän kuin täyttä päivää tekevällä. Sen vuoksi hän myös pystyi ottamaan useamman mentoroitavan.

Ohjausta kädestä pitäen

Koska tarve mentoreille on todella suuri, olisi enemmän kuin toivottavaa, että mukaan tulisi taas iso joukko uusia mentoreita.

Kysyntää on erityisesti rakennusalan, konetekniikan ja ajoneuvotekniikan osaajista, jotka ovat valmiita opastamaan alan opiskelijoita polulla kohti työelämää, mutta muidenkin asiasta innostuvien kannattaa ilmoittautua.

”Mentorointi on yksi opinto-ohjauksen työmuoto”, kuvaa Metropolian puolesta mentoriohjelmaa koordinoiva yliopettaja Katri Luukka.

Siinä missä oppilaitoksen tarjoama opinto-ohjaus jää yleistasolle, voivat työelämän ammattilaiset kertoa opiskelijoille alan oikeista sisällöistä alan oikeilla termeillä, Luukka muotoilee.

Opiskelijalle henkilökohtaisen huomion ja avun saaminen yksin ponnistelemisen keskellä on luksusta, sanoo Ari Tuominen.

Uudet mentorit saavat tehtäväänsä koulutuksen, nyt Metropolian järjestämänä, jatkossa todennäköisesti kokeneemmilta mentoreilta aitona vertaiskoulutuksena. Koulutus kokoaa aloittavat mentorit yhteen ja tukea saa pitkin matkaa.

Lähde siis mukaan mentoriksi tuleville insinööreille! Mentorien valintaa koordinoi HI:n hallituksen jäsen Oskari Hyttinen (oskari.hyttinen@helins.fi), jolta voit myös kysyä lisätietoja. Jotta opiskelija saisi rinnalleen oikeanlaisen osaajan, mentoriksi haluavan tulee täyttää mentoroinnin esitietolomake, joka löytyy täältä. Täyttämällä lomakkeen hyväksyt Helsingin Insinöörit HI ry:n sidosryhmätietojen tietosuojaselosteen.


Teksti: Annamari Iranto
Kuva: Juulia Talikka

css.php