Nyt voi istua vaikka mehiläispesässä

Insinöörimäistä ongelmanratkaisukykyä vaatinut keksintö mahdollistaa pölyttäjien määrän lisäämisen kaupunkiympäristössä samalla kun uudenlainen puistonpenkki tarjoaa elämyksellisen lepopaikan ihmisille.

Teemu Aittamaan elämä on vuodesta 2015 lähtien ollut hunajaista. Tuolloin aloitti toimintansa Korpikuusikon Hunaja Oy, yritys, joka tuottaa hunajaa, ekologisia yrityslahjoja ja pölyttäjiä Korpikuusikon mehiläistilalla Jokioisissa. Asiakaspesiä yrityksellä on myös muualla Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Nyt Aittamaa uskoo keksineensä ratkaisun, jonka myötä ihmisten ja mehiläisten on mahdollista elää rauhaisaa rinnakkaiseloa myös kaupunkiympäristössä, siis niin, että pesän voi sijoittaa maan tasalle, mikä helpottaa pesien hoitoa.

Ratkaisu on Pölyttäjäpenkki, puistonpenkki, jonka sisälle kätkeytyy mehiläispesä.

Penkillä viivähtävän kulkijan jalkojen välistä mehiläiset eivät kuitenkaan pölytysreissuilleen lähde. Ulos- ja sisääntuloaukko on yli kahden metrin korkuisen putken päässä, joten puistonpenkkiläisen oleilua pörriäiset eivät tule häirinneeksi.

Tai niin HI:n haastattelema Aittamaa siis vakuuttaa. Lähes kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat kysyneet, miten ihmeessä pörrit eivät muka tule penkille istuvan kauhuksi joko istujan itsensä tai tämän kädessä olevan jäätelön tai olusen kimppuun.

”Mehiläisiä kiinnostavat kukat, eivät ihmiset tai heidän juomansa tai jäätelönsä”, Teemu Aittamaa toteaa.

Kysymyshän on siis mehiläisistä, ei ampiaisista, Aittamaa muistuttaa.

Pilotti pohjustaa jatkoa

Aittamaa on koulutukseltaan paperi-insinööri, TAMK:ista valmistunut ja Münchenissä ylemmän tutkinnon suorittanut.

”Ehkä se insinöörikoulutus näkyy tavassa, jolla lähdin ongelmaa ratkomaan”, Teemu Aittamaa miettii.

Pölyttäjäpenkin teknisen suunnittelun on tehnyt pirkanmaalainen Formek Engineering Oy. Nyt valmistunut pilottipenkki palvelee kesänviettäjiä Tampereen Eteläpuistossa.

Pilotin yhteistyökumppani on A-Insinöörit, joka kaupunkirakentajana halusi lähteä selvittämään, toimiiko penkki ihmisiä ja luontoa yhdistävänä juttuna, sanoo vastuullisuus- ja laatujohtaja Liisa Jäätvuori yhtiön tänään julkaisemassa tiedotteessa.

Jos pilotista kertyvät kokemukset ovat hyviä, penkeistä voi tulla Aittamaan yritykselle uusi hittituote, jolla pölyttäjien määrä kaupungeissa saadaan nousuun. Mutta pilotti on siis niin aito pilotti, ettei idean isäkään voi olla varma, mitä kokeilusta jää käteen.

”Alun perin ajattelin, että tällaisia penkkejä voisi olla esimerkiksi yritysten seinustoilla. Nyt mentiin puistoon, jossa yllätyksiä voivat aiheuttaa eläimet, tai joku voi yrittää kaataa penkin”, Aittamaa pohtii.

Painoa penkkiin tuovat istutukset, jotka kuvan perusteella eivät tosin vielä ole ihan parhaassa loistossaan. Potentiaalisten hulinoitsijoiden on myös hyvä muistaa, että kyllä mehiläinenkin saattaa hermostua ja käydä kimppuun, jos sitä kiusataan. Pesässä niitä asuu 50 000, joten parasta jättää penkki rauhaan.

Istuminen mehiläispesän päällä, vaikka turvallisestikin, vaikuttaa ajatuksena sen verran kuumottavalta, että toimii jopa hyvänä syynä piipahtaa Tampereella. Ja mahtaa myös aika moneen selfieen kesän aikana päätyä, moinen puistonpenkki.


Teksti: Annamari Iranto
Kuva: Teemu Aittamaa

css.php