Prysmianin investointi tuo töitä

Täysi merikaapelilautanen painaa miljoonia kiloja.

Prysmian Groupin uuden kaapelinvalmistustornin rakennushanke Kirkkonummen Pikkalassa etenee. Kun suurinvestointi on valmis, töihin tarvitaan jopa yli sata uutta tekijää, myös asiantuntijatason ihmisiä.

Prysmian Groupin viime maaliskuussa julkistama uutinen sadan miljoonan euron investoinnista yhtiön Pikkalan-tehtaaseen alkaa konkretisoitua. Uuden 185-metrisen kaapelinvalmistustornin suunnittelu ja rakennuslupaprosessi ovat etenemässä vielä kuluvan syksyn aikana.

Suurjännitteisten maa- ja merikaapeleiden kysyntä on kasvanut ja kasvaa energia-alan vihreän siirtymän edetessä.

”Vihreästä siirtymästä puhutaan paljon, mutta ilman suurjännitekaapeleita se ei edes voi toteutua”, huomauttaa Prysmian Group Finland Oy:n toimitusjohtaja Ferdinando Quartuccio.

”Pikkalassa valmistettuja merikaapeleita käytetään muun muassa suurten merituulivoimaloiden sähkönsiirtoon Suomessa ja Pohjois-Euroopassa.”

Jo ennen nyt puheena olevaa laajennusta yhtiö on investoinut Suomeen kiitettävästi, kymmenen viime vuoden aikana yli 120 miljoonaa euroa. Kirkkonummen Pikkalan lisäksi yhtiöllä on tehdas Oulussa, mutta Pikkalan tehtaalla on konsernissa erityinen merikaapelivalmistuksen osaamiskeskuksen status, yhdessä Napolin yksikön kanssa, kertoo Quartuccio.

Suurimpien merkaapeleiden halkaisija on lähes 30 senttimetriä, metri kaapelia painaa yli sata kiloa.

Prysmia Gropin markkinaosuus tietyntyyppisissä kaapeleissa on vahva, noin 40-50 % maailmanmarkkinoista. Ihan pientä osaa siitä ei Pikkalassa tuoteta, mutta tarkkoja lukuja on vaikea sanoa.

Koko suurjännitekaapelibisneksen suuruus on nyt noin kolme miljardia euroa vuodessa, mutta markkinan odotetaan kasvavan jopa kahdeksaan miljardiin euroon.

Tuotanto lähes tuplaantuu

Uusi sadan miljoonan euron investointi tarkoittaa Pikkalan aseman vahvistumista yhtenä maailman johtavana suurjännitekaapelien valmistajana, sillä uusi kaapelinvalmistustorni edustaa valmistuttuaan alan edistyksellisintä teknologiaa.

Uusi torni ei jää huomaamatta: Pikkalan tehtaan 1970-luvulta peräisin olevan 75-metrisen tornin isoveli on yli kaksi kertaa vanhan tornin korkuinen. 185 metrin korkeus alkaa hahmottua, kun sitä vertaa Helsingin Olympiastadionin torniin, joka on 72 metrinen. Tampereen Näsinneula kohoaa 168 metrin korkeuteen.

Laiva on lastattu merkaapelilautasella. Taustalla 70-luvulta peräisin oleva kaapelinvalmistustorni.

Tornin pitäisi valmistua vuoden 2024 aikana. Uuden tornin myötä Pikkalan tehtaan tuotantokapasiteetti lisääntyy noin 400 kaapelikilometrillä, eli melkein tuplaantuu.

Tornirakennustyön suunnitteluvaiheessa yhtiö käyttää apuna ulkopuolisia insinööritoimistoja, mikä toki sekin tuo alalle työtä, mutta kun rakennustyöt käynnistyvät ja kun tuotanto alkaa, on insinööriosaamiselle rutkasti kysyntää.

Erityisen kovaa valuuttaa Prysmianin rekrytoidessa on sähkö- ja automaatiotekniikan asiantuntijuus, samoin koneinsinööritausta. Töitä tulee tarjolle niin prosessi-insinöörin tehtävänimikkeellä kuin esimerkiksi kunnossapitoinsinööreillekin.

Prysmianin tehtaalle työllistyminen voi tarkoittaa AMK-insinöörille myös mahdollisuutta opintojen jatkamiseen.

”Meillä on huomattu, että moni haluaa edetä myös opinpolullaan ja suorittaa YAMK-tutkinnon”, sanoo Pikkalan tehtaan johtaja Topi Loimu.

 

Mikä Prysmian Group Finland Oy? Lue lisää täältä.


Teksti: Annamari Iranto
Kuvat: Prysmian Group

css.php