Tekniikka tukee taidetta Lux Helsingin teoksissa

Lux Helsinki valaisee jälleen pääkaupunkia viiden päivän ajan loppiaisaatosta alkaen eli 5.-9.1.2022. Sun Effects Oy:n toteuttama Virtaa! on teos, joka lupaa todellakin sähköisen taide-elämyksen.

Sun Effects Oy on ollut Lux Helsinki -tapahtuman kumppani jo pitkään. Yritys on mukana kokonaisuuden käytännön järjestelyissä vastaten eri puolille kaupunkia levittäytyvän tapahtuman reittisuunnittelusta sekä muiden taiteilijoiden teosten teknisestä tuotannosta ja teosten kuratoinnista. Yrityksen taiteestakin yleisö on saanut nauttia myös aiempina vuosina.

Tänä vuonna yrityksen oma teos haluaa pysäyttää katsojan sähkön äärelle. Voima, joka on arjessa läsnä ehkä enemmän kuin aina huomaammekaan, ei teoksen kohdalla jää noteeraamatta.

”Siinä on 29 metriä energiaa pystyssä, että se kyllä näkyy, ja kuuluu”, sanoo toinen teoksen suunnittelijoista, valo- ja videotaiteilija Mikko Kunnari. Mukana työssä on ollut kollega Daniel Richert.

Heidän tietokoneistaan on peräisin se, minkä me näemme: valotaideteoksen, jonka lopullinen olemus syntyy ajassa ja tilassa, eli on tekijöilleenkin ennalta määräämätön. Ei siis toistuva luuppi, vaan koko ajan hetkessä generoituva elämys, joka loppuu kun – sähköt koneista katkaistaan.

Tarkat tekniset laskelmat taustalla

Virtaa!-teoksen kohdalla, kuten valotaiteessa yleensäkin, tekniikka on keskeisessä roolissa taide-elämyksen tuottamisessa. Tekijät ovat rakentaneet koodin, joka generoi led-valoista, videosta ja äänestä koostuvan teoksen elämään. Ledejä teoksessa on noin 50 tuhatta kappaletta.

Valotornin äärellä katsojan on tarkoituskin tuntea itsensä pieneksi valtavan ”sähkövirtapurkauksen” rätistessä. Vaaraa ei kuitenkaan ole.

”Kun valo tulee ledeistä, niin sitä puikkoa voi vaikka koskettaa”, sanoo Kunnari.

’Puikko’ on tosin hieman vaatimaton ilmaus rakennelmalle. Teräksestä ja alumiinista koostuvan tornin kokonaismassa lähentelee betonipainoineen sekin 50 tuhatta, siis kiloa.

”Tornin erikoisosat on tilauksesta valmistettu, ja mukana tuli 132 sivua rakenneraporttia hollantilaiselta suunnittelutoimistolta”, kertoo Sun Effects Oy:n tekninen johtaja Antti Puurula.

”Halusimme, että torni on turvallinen kaikissa potentiaalisissa sääoloissa, joissa ihmisten voi kuvitella lähtevän ulos Lux Helsingin elämyksiä katsomaan”, Puurula jatkaa.

Kylmää saa olla, ja tuuli voi yltyä aina 31,4 metriin sekunnissa. Torni kestää.

Taidetta kierrätyksen hengessä

Vaikka nyt käytössä oleva torni oli tilaustyö, teoksen toteuttanut yritys voi toki käyttää sen komponentteja muussa tuotannossaan. Valotaiteen lisäksi yhtiö tekee esimerkiksi tapahtumatuotantoa ja -valaistuksia, arkkitehtuurivalaistuksia, muuta valaistussuunnittelua.

Itse teoskin on ollut aiemmin esillä, Heurekassa vuonna 2019, osana pohjoismaisen sähkön päivän tapahtumaa, kertoo Antti Puurula. Nyt vain ”rauta” teoksen taustalla on järeämpää.

Sun Effects Oy:n yhteistyökumppani Virtaa!-teoksen toteuttamisessa on ollut Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry. Onko tehokkuusajatus siis mukana sähköä juhlivan teoksen toteutuksessa?

”On kyllä, ledithän eivät paljoa virtaa tarvitse. Että ei tämä ilmastonmuutosta edistä”, Mikko Kunnari vahvistaa.


Teksti: Annamari Iranto
Kuva: Sun Effects Oy

css.php