Algoritmit auttavat sairauksien löytämisessä

Revenio iCare Home

Suomalainen terveysteknologiakonserni Revenio tunnetaan silmänpaineen mittauslaitteista ja silmänpohjan kuvantamislaitteista. Sillä on valmiina myös uusi järjestelmä astman tutkimukseen ja seurantaan sekä kehitteillä ratkaisu ihosyövän diagnosointiin.

Kuvittele, että potkaiset pallon seinään. Mitä kovempi paine pallossa on, sitä iloisemmin se kimpoaa seinästä takaisin. Icare Finland Oy:n silmänpaineen mittauslaitteissa eli tonometreissä hyödynnetään samaa ilmiötä.

– Laite koskettaa sarveiskalvon pintaa äärimmäisen kevyesti. Silmän sisäinen paine saadaan laskettua sen perusteella, kuinka nopeasti sysäyksen antanut anturi palautuu takaisin, Icare Finland Oy:n tuotekehitysjohtaja Mika Salkola selvittää.

Revenio ic200Laitteen perusperiaate ei ole uusi, se keksittiin jo 1930-luvulla. Icare on kuitenkin pystynyt rakentamaan sen pohjalta hyvin potilasystävällisen käsikäyttöisen laitteen. Käyttömukavuus on aivan eri tasolla kuin esimerkiksi sellaisissa paineenmittauksissa, jotka vaativat silmän puuduttamista ja väriaineen käyttöä.

Mittauksia tarvitaan ennen kaikkea glaukooman eli silmänpainetaudin diagnosoinnissa ja sen hoidon seurannassa. Icaren silmänpaineen mittauslaitteet soveltuvat myös kotona tehtäviin itsemittauksiin; mittaustulokset voidaan välittää pilvipalvelun kautta hoitohenkilökunnalle.

Kun väestö ikääntyy, glaukooma ja muutkin silmäsairaudet lisääntyvät.

– Glaukoomaa sairastavat ovat tavallisesti aivan oireettomia. Mikäli tautia ei havaita ja hoitoa aloiteta ajoissa, se voi johtaa sokeuteen.

Apua elektrodeista ja hyperspektrikamerasta

Icare Finland Oy on osa suurta suomalaista, pörssiin listautunutta terveysteknologiakonserni Revenio Group Oyj:tä. Silmänpaineen mittauslaitteet ja silmänpohjan kuvantamislaitteet muodostavat Revenion liiketoiminnan ytimen, mutta konserni on muussakin mukana.

Salkola, joka toimii myös Revenio Research Oy:n tutkimus- ja tuotekehitysjohtajana, kertoo, että konsernilla on oma, erityisesti pienille lapsille suunnattu Ventica-järjestelmä astman diagnosointiin ja seurantaan.

Ventica– Astman tutkimuksissa käytetään yleisesti spirometriaa eli mittalaitetta, johon tutkittava henkilö puhaltaa. Pienten lasten kohdalla spirometria-tutkimukset eivät anna kuitenkaan luotettavia tuloksia tai eivät onnistu lainkaan. Venticalla keuhkojen toimintaa voidaan yön aikana seurata vaivattomasti ihon pinnalle asetettujen elektrodien avulla. Kerättävän datan avulla astmaepäily voidaan todentaa ja astman hoitotasapainoa pystytään seuraamaan.

Kehitteillä on myös järjestelmä ihosyövän diagnosointia varten.

– Olemme saaneet jo valmiiksi hyperspektrikameran, joka ottaa tutkittavasta ihon kohdasta toistasataa kuvaa eri aallonpituuksilla. Paraikaa kehitämme algoritmia, joka pystyy tunnistamaan tehokkaasti eri kudostyyppejä ja niiden rajoja.

Salkola mainitsee, että astma-järjestelmä Ventica lähti liikkeelle yksittäisen lisenssinhaltijan yhteydenotosta; hyperspektrikameran hyödyntäminen ihosyövän diagnosoinnissa VTT:n tutkimuksista.

Astma on, kuten tunnettua, varsin yleinen sairaus. Myös ihosyövät, erityisesti melanooma, ovat yleistyneet viime aikoina.

Ventica

Algoritmi ei tee yksin autuaaksi

Salkola arvioi, että Revenion kolmea erilaista tuotetta yhdistää se, että kyse on uniikeista ratkaisuista eikä toisten kopioinnista.

– Kaikissa hyödynnetään myös tietynlaista algoritmia. Silmäpaineen mittauslaitteessa lasketaan liikenopeuden avulla painetta. Venticassa algoritmi laskee valtavan datamäärän perusteella astmaoireiden esiintymistä. Ihosyöpä-ratkaisussa algoritmi ja tekoäly ovat aivan keskiössä.

Mika Salkola

Mika Salkola

Salkolan mielestä Revenion menestystä selittävät asialleen omistautuneet tiiimit, jotka keskittyvät ydinosaamiseensa ja käyttävän apunaan parhaita mahdollisia kumppaneita. Toisaalta tiimien ydinosaaminen on sopivan laaja-alaista; uutta terveysteknologiaa ei kehitetä tekniikka edellä.

– Tärkeää on tiivis yhteistyö kliinikkojen kanssa, ymmärrys esimerkiksi siitä, että mitä tarpeita alalla on ja minkälaisia käytännön hoitotilanteet ovat. Aivan keskeistä on myös se, että ymmärtää regulaatioita ja niiden vaatimuksia. Se että osaa toimia tarkasti säädellyllä alalla”, Salkola summaa.

Teksti: Matti Välimäki


Terveysteknologia on voimakkaasti kasvava ala

Terveysteknologia on voimakkaasti kasvava tulevaisuuden ala, jonka merkitys Suomessa lisääntyy, kun väestö ikääntyy ja syntyvyys laskee. Terveysteknologia on myös kasvava korkean teknologian vientiala. Tuoteviennin arvo saavutti vuonna 2019 uuden ennätyksen 2,4 miljardia euroa. Kasvua edellisvuodesta kertyi 5,7 prosenttia.

Terveydenhuollon laitteiden, kuten potilasvalvonta- ja röntgenlaitteiden vienti kasvoi 5 prosenttia 1,7 miljardiin euroon, mikä vastaa 70 prosenttia terveysteknologian kokonaisviennistä vuonna 2019. In vitro -diagnostiikan vienti kasvoi 10 prosenttia ja oli yhteensä 656 miljoonaa euroa sisältäen sekä laitteet että reagenssit.

Terveysteknologia hyödyntää aktiivisesti uusia teknologioita, kuten digitaalisia palveluja, teollista internetiä (IoT), tekoälyä ja robotiikkaa.

Lähde: Healthtec.teknologiateollisuus.fi

css.php